Næroset

Næroset er en tettbebyggelse langs Åsmarkvegen (Fylkesveg 216), ca. 8 km nord/øst for Moelv, Ringsaker kommune. Her renner Moelva ut fra innsjøen Næra.

Mobilisering til beisedugnad av Nærvang til lokalets 100-årsjubileum i 2008.
Foto: Ringsaker Blad
Villabruket Haugli.
Foto: Reidunn Ødegaard (2010).

Ved det femarmede vegkrysset ved brua i Næroset ligger kulturhuset Nærvang. Her ligger også Kiwi-butikken «Harby`n» og Fagernes skole, Trollparken, Næroset småbåthavn og Kanaløya med 4H-paviljongen og opparbeidet badeplass. Foruten butikken og skolen har Næroset større arbeidsplasser som Hedmark bilsenter, Byggmakker Ringsaker og Ringsaker allmennings produksjonsanlegg for trelast. Næringslivet nyter godt av den store gjennomgangstrafikken mot hytteområdene Sjusjøen og Ljøsheim i Ringsakerfjellet. Det er ca 30 minutter med bil til alle de tre store mjøsbyene Lillehammer, Gjøvik og Hamar. Derfor slagordet: «Lucky Næroset, midt i væla!!» . Høsten 2011 startet anleggsarbeidet med vann- og avløpsledning mellom Moelv og Sjusjøen. Dette vil ha stor betydning for vekst og utvikling i Næroset. Det foreligger godkjent reguleringsplan for 36 tomter i nytt boligområde i sentrum. En særpreget Kiwi-butikk i nytt, moderne bygg er på trappene. Høsten 2012 kunne stedet ta i bruk ny barnehage. Langs Fv 216 er det opparbeidet en tursti, Helseveg1, til bruk for gående og syklende.

Næroset ble i årene 1999-2008 kjent i inn- og utland som fristaten Lucky Næroset, bygda som gjorde gull av gråstein - med egen regjering og «stasminister». Under mottoet «Humor, fantasi, galskap og mot» gikk nærosingene til optimistisk kamp mot nedleggelse av grunnskolen i bygda. «Ha fokus på mulighetene, ikke på hindringene!» Det var ikke få revyer, kurs, «komframser» og andre sprell som gikk av stabelen i Næroset disse årene. Det var stadig besøk av TV- og avisfolk, f.eks. da «Den underjordiske flyplassen» på Olsens Plass ble behørig åpnet. Storslått fyrverkeri i Næroset da skolesaken var brakt vel i havn med vedtak i skolestyret 16. april 2008.

Kilder og litteratur