Nico Widerberg

Nico Widerberg, egentlig Nicolaus Magnus Widerberg (født 7. oktober 1960 i Oslo) er billedkunstner, primært billedhogger og maler.

Nico Widerberg ved et av sine 22.-juli-monumenter.
Foto: Fra Nico Widerberg.

Widerberg er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1980-1982) og studerte skulptur under Boge Berg (1982-1986) ved Statens kunstakademi i Oslo. Han gikk på Form og farge på Fagerborg videregående skole i Oslo (1977-1980).


Familie

Nico Widerberg er sønn maleren Frans Widerberg (1934-2017) og bror til komponist og fotograf Thomas Widerberg. Han er gift med kunstneren Camilla Coucheron, og far til fire barn.

Om kunsten

Widerberg hadde sin debututstillingen på Galleri Albin Upp i Oslo i 1984. Han fikk sitt gjennombrudd i 1986 og har etablert seg som en selvstendig kunstner innenfor en figurativ tradisjon. Han er primært billedhugger og arbeider med skulpturer i stein (blant annet granitt og diabas), bronse og glass, men også med oljemaleri og grafikk. Sentralt i Widerbergs kunst står avpersonifiserte menneskeframstillinger, hoder og torsoer. Han arbeider innenfor en klassisk figurativ tradisjon.

Utstillinger, samlinger, utsmykninger

 
Minnesmerket over FNs første generalsekretær Trygve Lie ved Trygve Lies plass i Oslo er utført av Nico Widerberg (1994).
Foto: Stig Rune Pedersen

Nico Widerberg har siden debuten i 1984 opparbeidet seg en imponerende CV, med over 30 separatutstillinger, deltakelse på over 40 kollektive utstillinger og over 50 utsmykningsoppdrag, både nasjonalt og internasjonalt. Blant de mest profilerte utsmykningene er monumentene av Thor Heyerdahl og Trygve Lie, utsmykning av Regjeringsbygget, Gardermoen hovedflyplass, Aker Brygge, samt skulpturen «Pillar Man» ved Northumbria University i Newcastle i 2004.

Nico Widerberg er innkjøpt av flere offentlige og private samlinger i inn- og utland, blant annet Losby Gods, Refsnes Gods og Engø Gård. Han har gjentatte ganger hatt separatutstillinger i Galleri Haaken i Oslo med både maleri og skulptur.

Widerberg har hatt atelier i det verneverdige Myrens verksted i Sandakerveien i Oslo.

Nico Widerbergs minnesmerke over ofrene etter terrorangrepene i Norge 2011 er reist 53 steder i Norge, se oversikt Minnesmerker etter 22. juli-terroren.

Samarbeid med Lars Saabye Christensen

Det første samarbeidsprosjektet mellom Nico Widerberg og forfatteren Lars Saabye Christensen, «Bagasje», kom i stand i 2008. De kalte det for en kunstmappe; bestående av litografier og dikt. Etter hvert har de samarbeidet om flere prosjekt, bl.a. minnesmerket over de falne i terrorangrepet 22. juli 2011. I 2018 kom Christensen ut med en praktbok om Widerberg, der han skrev teksten og fotograf Trygve Indrelid tok bildene.

22. juli-minnesmerkene

Etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011 ble Widerbergs kontaktet av en anonym giver. Widerberg ønsket å bidra med noen positivt etter de forferdelige angrepen og satte i gang. Han samarbeidet med Lars Saabye Christensen og Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg utenfor Sarpsborg. Dette ble en svært kontroversiell og betent sak, spesielt fordi Widerbergs eget forbund gikk hardt ut mot den private og anonyme gaven. Billedhoggerforeningen, ved styreleder Gisle Harr, rådet kommunene til å takke nei til den generøse gaven. Han uttalte at "Vi er en av mange i det kunstfaglige miljøet som har reagert på dette. Vi må få inn flere innspill og ideer om hva slags kunst det bør være, og ikke minst hva den skal uttrykke. Dette er ingen privatsak, men det blir den nå, dessverre". Widerberg på sin side ble såret over ikke å ha blitt kontaktet av sin egen organisasjon før den gikk ut i pressen og kritiserte prosjektet.

Widerbergs minnesmerke over de omkomne er reist 53 steder i Norge, se oversikt Minnesmerker etter 22. juli-terroren.

Kilder

Litteratur

 
Skulpturen «Skihopperen» (2021), utført av Nico Widerberg, plassert ved Frognerseteren i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

Eksterne lenker