Oppegård idrettslag

Oppegård idrettslag ble stiftet 17. februar 1907 som det første idrettslag i Oppegård kommune. Einar Knutssøn ble første formann. Det var selvfølgelig bare for menn og gutter, først 25 år senere kom dameidretter med. De første idretter var ski, fotball, friidrett, svømming og skyting. I 1908 flyttet den nyvalgte formannen og idrettslaget døde hen.

Oppegård idrettslags logo
Foto: Ranheim: Norske skiløpere (1956)

I 1914 tok Einar Bratland initiativet til å få rekonstruert laget og han ble valgt til ny formann. Han og brødrene har siden betydd meget for laget. På 10-årsfesten ble Einar Knutssøn valgt til æresmedlem. I 1919 ble Einar Skjerven formann og han fikk i gang turnpartier som opptrådte på 17. mai-arrangementer. Dameturn kom i gang i 1931 og i 1932 fikk damene stemmerett i laget. Første kvinnelige styremedlem, Margrete Barca, ble valgt i 1946. I 1925 fikk de sin idrettsplass på Fagerås, dermed ble det bedre forhold for baneidretter. I 1945 gikk Oppegård og Myrvoll A.I.L. inn i laget.

I Oppegård har de hatt mange skibakker gjennom tidene. Møllerstulia, Dambakken, Dansebakken, Busterudbakken og Slåbråtbakken. Den siste måtte rives i 1968. Damehåndball ble tatt opp i 1940 og fortsatte etter krigen, dabbet av, men kom etter hvert igjen i 1967 og de siste 15 år har de klart 19 kretsmesterskap i forskjellige klasser. I 1947 ble løperne nr 2 i Holmenkollstafetten kl. A. Trine Solberg Hattestad sd ble en kjent idrettsutøver.

Laget arrangerer Gaupesteinrennet sammen med Kråkstad Idrettslag. Laget arrangerer også Kolbotnvannet rundt på skøyter, Barnas Holmenkolldag og Gjersjøen rundt. For å skaffe penger til driften ble arrangert teater og revyer. Dette utviklet seg til en egen gruppe utenfor OI, Oppegård amatørscene, men alle nettoinntekter skulle gå til laget. Dette dabbet noe av, men i 1983 startet de med OI-revyen med Bjørn Berentsen i spissen. Hobbymesse i Greverudhallen er en inntektsbringende aktivitet.

I 1917 fikk laget sin håndskrevne avis kalt Brølapen. Den ble lest opp på medlemsmøtene. Fra 1953 kom det en avis laget på spritduplikator kalt OI-avisen. Fra 1976 kom den i mer faste former med 4 nummer i året og blir distribuert til alle husstander på Oppegård.

OI har et meget aktivt Oldermannslaug som ble stiftet i 1955 med Johan Nygård som laugleder. De har bygget egen hytte på Laugskollen på en 28 mål tomt skjenket av Eivind Sundt. Hytta ble utvidet med badstue i 1976.

I 2001 brant lagets kontor i Grevestua på Østre Greverud og mye gikk tapt.

I Østlandets Blad i 1928 kan vi lese: ”Oppegård Idrettslag har i den senere tid arrangert enkelte morsomme rend for å vekke interessen for skisporten både hos unge og gamle. Her for en tid siden arrangertes gubberennet, som fikk stor tilslutning, og nu sist søndag gikk dameskirendet av stabelen. Det har vist seg at den slags morsomme rend fanger alles interesse og trekker med en hel del mennesker som ellers neppe vilde ha været aktive deltagere i konkurrancene.”

Idrettslaget har flyttet tilbake til Østre Greverud i sidebygningen i 2003.

Kilder



  Oppegård idrettslag er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.