Rullebaneforlengelse på Kjeller flyplass på 1950-tallet

En rullebaneforlengelse kom jevnlig på bordet etter hvert som hurtiggående jetfly ble innført. Hele tiden truet muligheten for nedleggelse eller begrensninger av verkstedvirksomheten. Her skal vi hente fram noen eksempler fra den løpende debatten.

Kjeller rullebane 1949.

Forsvarsdepartementet

Først nevnes et møte i Forsvarsdepartementet 5. mai 1953 hvor statsråden og statssekretær O. Brunvand møtte en deputasjon fra Lillestrøm formannskap om temaet. Her ble det gjort klart for kommunens representanter at man hadde følgende alternativer å velge mellom:

  1. Å utvide rullebanen mot vest inn i Skedsmo.
  2. Å utvide den mot øst inn i Lillestrøm.
  3. Å flytte hele bedriften på Kjeller til et annet sted og derved unngå enhver utviding av rullebanen.

Grensen mellom Skedsmo og Lillestrøm kommuner gikk den gang tvers over rullebanen.

Forslaget vakte sterke reaksjoner. Lillestrøm Huseierforening sendte 3. mars 1953 en kraftig protest til Lillestrøm Formannskap og Herredstye mot at det legges rullebane over Storgaten. Kjeller Jern- og Metallarbeiderforening søkte 24.08.1953 Skedsmo formannskap om å få med to representanter i den nedsatte komiteen som skulle arbeide med spørsmålet «Flytting av Kjeller flyfabrikk».

Det ble ingen forlengelse i denne runden.

 
JATO påmontert US Marines.
 
JATO-flaske.

Lillestrøm likningskontor

I 1957 ble det på ny reist spørsmål om å flytte flyfabrikken. 13. februar 1957 skrev Lillestrøm likningskontor følgende til ordfører C.J. Hansen i Lillestrøm: Fra Det Kgl. Norske Flyvåpen Forsyningskommandoen, Kjeller (tidligere Kjeller Flyfabrikk) har likningskontoret mottatt 297 lønnsoppgaver for likningsåret 1956. Oppgavene vedrører personer som normalt var bosatt i Lillestrøm pr. 1/1-1957 og som helt eller delvis har hatt sitt arbeid ved Kjeller i 1956. Oppgavenes samlede inntektsbeløp utgjør kr. 2.723.480,78. Signert O. Stendal.

Lillestrøm Arbeidersamfund

Etter et folkemøte i Lillestrøm Arbeidersamfund 21. februar 1957 oversendes ordføreren en uttalelse som med 78 mot 2 stemmer protesterer mot den påtenkte rullebaneforlengelsen.

Lillestrøm formannskap 21. februar 1957

I dette møtet opplyste general J. Waage at alt. 1800 m er et minimumskrav, men at kravene til innflyvningsvinkel muligens kan reduseres. Dette vil bli undersøkt nærmere sammen med fabrikkens innflyver. - Da Flyfabrikken med de prosjekterte utvidelser vil representere store verdier, er det nødvendig å sikre seg mot bebyggelse videre østover inntil 3000 m. På den annen side tyder utviklingen på at fremtidens jetfly vil kreve kortere bane for start og landing enn i dag. Etter alt. 1800 m. vil Lillestrøm komm. idrettsanlegg få ligge i fred. Ved ytterligere forlengelse til 2500 m. og 3000 m. vil idrettsanlegget måtte raseres og jernbanen omlegges, enten i ny trasé, hvis dette er mulig, eller i undergang.

I vedlagte NATO-studie fra 1990 er det vist hvilke områder som ville bli berørt.
Sitat: Dersom flyplassen skulle bygges ut til full NATO standard, ville den strekke seg fra Nitelva over Storgaten, Fetveien (ved Åråsen), Hovedbanen og helt frem til Leira-elven.


5. mars 1958 sender Det Kgl. Norske Flyvåpen, Overkommandoen, et likelydende Promemoria til Lillestrøm kommune og Skedsmo kommune vedr. Forlengelse av rullebanen. Her bes det om at rullebanen kan økes fra 1150 til 1600 meter – mens det tidligere var antatt at den måtte økes til 2000 meter. Saken hastet, og det bes om rask behandling.

2. mai 1958 er saken oppe til behandling i Lillestrøm herredstyre.

Lillestrøm Herredstyre gjorde sitt vedtak 02.05.1958. Dette er referert i vedlagte kopier.

JATO startraketter

JATO er et akronym for «jet-assisted take-off». Med to eller flere JATO-raketter kumme kravet til rullebane reduseres betydelig. JATO startraketter var derfor en stor nyvinning da de ble innført i 1950-årene. De fikk også innvirkning på diskusjonen om rullebanelengde. JATO ble benyttet på jetfly av typene Vampire, F-84 Thunderjet og North American F-86 Sabre. De første av den siste typen kom hit til landet i 1957, og på Kjeller måtte de benytte JATO-raketter ved avgang. Rundt 1960 ble de overført til Gardermoen, der greide de seg uten JATO. F-86 Sabre ble utrangert i 1967.

Kilder

Kildene er her løpende oppgitt.



  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.