Sørligata (Oslo)
Sørligata på Tøyen i bydel Gamle Oslo går fra Tøyengata til Hagegata i krysset med Kolstadgata. Fra Sørli plass er den omgjort til gatetun og er stengt for motorisert ferdsel. Videre er gata innlemmet i skolegården til Tøyen skole fram til Hagegata. Tidligere gikk Sørligata fram til Bergsløkken (nå Tøyengata 4, før Sørligata 52).
Gata ble navnsatt før byutvidelsen i 1878 og er oppkalt etter en major Sørli, som overtok nærliggende Lille Bergsløkka i 1826, hovedbølet etter den utparsellerte Bergsløkken (Sørligata 52).
I den nedre delen, på vestsiden av Enerhaugen, ble all den gamle bebyggelsen revet først på 1960-tallet i forbindelse med saneringen av området.
- Nr. 4: Enerhaugen asyl, oppført 1853, senere Enerhaugen daghjem, nå Enerhaugen barnehage.
- Nr. 8: Fire- og femetasjes fabrikkbygning oppført 1938–1939. Arkitekt Wilhelm Kielland. Inneholder nå blant annet treningssenter. Her lå blant annet Fontana Mineralvannfabrikk til den flyttet til Maridalsveien i 1965.
- Nr. 54: Heibergløkken.
Galleri
- Sørligata sett mot Sørli plass.Foto: Roy Olsen (2007).
- Sørligata på Tøyen med delen som er gangvei/gatetun, øst for Sørli plass.Foto: Stig Rune Pedersen (2015).
- Postkort med motiv fra Sørligata.Foto: Ukjent / J.H. Küenholdt
- Gartnerløkka, park beliggende i skråningen ned til Urtegata, her sett fra Sørligata, opparbeidet i 1985.Foto: Helge Høifødt (2013).
Kilder og litteratur
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Aftenposten 9. januar 1942: Landeveier og gårdsveier i Oslo, Sørligata – Hovindveien, s. 3