Skogslirestarr i Østfold
Skogslirestarr Carex vaginata subsp. vaginata er en art som vokser ved skog og skogkanter, beite og fuktig hei i Østfold. Det er en underart av slirestarr. Skogslirestarr kan forveksles med kornstarr, men er grønn og med blad som har tydelig slire mens kornstarr har en grønnblå farge. Den andre underarten, fjellslirestarr, vokser ikke i fylket.
Hyppighet og utbredelse
Skogslirestarr er spontan og er ganske vanlig i 5x5 km-skalaen og vanlig i 1x1 km-skalaen. Den har en østlig utbredelse, og det er bare noen enkeltfunn i kyststrøkene[1].
Økologi
Skogslirestarr vokser på frisk mark i skog og skogkanter, beite og hei [2]
Oppdagelseshistorikk
Slirestarr (hovedarten) omtales først Robert Collett fra Arekilen på Hvaler[3]. Det eldste belegget er samlet av Christian Sommerfelt i Trøgstad, Indre Østfold 28. juni 1875[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Her omtales utviklingstrekk for slirestarr da observsjoner og belegg i all hovedsak er registrert med navnet på hovedarten. Flere funn i senere tid henger sammen med økt innsats i florakartlegging, men det er mange årstall med funn i statistikken fra Artsdatabanken. I Bohuslän er skogslirestarr mycekt sällsynt vid kusten, vanlig i inlandet framförr alt i norr og det er om lag 60% flere ruter med funn i 2010 enn i 1950.
Forvaltningsstatus
Arten regnes som livskraftig (LC) i Norge[5].
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Skogslirestarr i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15: 1-84. Christiania. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Sommerfelt, Christian, 1875. Herbarieark av skogslirestarr i Trøgstad. Digitalt på GBIF.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av skogslirestarr Carex vaginata subsp. vaginata for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Skogslirestarr hos Artsdatabanken