Svein Heglund

Svein Heglund (født 10. desember 1918 i Kristiania, død 18. juni 1998 i Oslo) var sivilingeniør, flyger og offiser i Luftforsvaret. Han oppnådde generalmajors rang, og var høyt dekorert for sin innsats som jagerflyger i offensive luftoperasjoner under andre verdenskrig.

Svein Heglund.
Foto: Hentet fra Studentene fra 1938 (1963)

Familie

Svein Heglund var sønn av ingeniør Otto Hjalmar Heglund (1875–1949) og fotograf Anna Margaretha Klinkenberg (1882–1959). Han ble gift i 1944 med sykepleier Patricia McDowell (1918-2017).

Liv og virke

Svein Heglund  vokste opp i hovedstaden, og tok examen artium i 1938. Deretter mønstret han på et kjøleskip som maskingutt, før han avtjente verneplikten ved luftvernsregimentet i Stavern i 1939.

Heglund begynte så på ingeniørstudier ved Eidgenössische Technische Hochschule i Zürich, hvor han var frem til april 1940. Etter invasjonen av Norge avbrøt han studiene og dro til  Toronto i Canada, hvor han  ble med under Little Norway-leirens oppbyggingsfase. Her fikk han i løpet av et år sin flygerutdannelse.

I juli 1941 reiste Heglund til Storbritannia, hvor han fikk kamptrening i Cumberland. Høsten 1941 ble han satt inn i operativ tjeneste ved Norges første jagerskvadron, 331, som ble stasjonert på Orknøyene. Skvadronen hadde som oppgave å beskytte Royal Navy og hovedbasen i Scapa Flow, samt konvoiene som seilte langs kysten og til øyene nord for Skottland.

I mai 1942 ble 331-skvadronen overført til North Weald i England, hvor Heglund kom med i luftkrigen over Den engelske kanal med offensive operasjoner  inn på Kontinentet. Han hadde også flere andre flygeroppdrag, blant annet mellom Storbritannia og Canada. Fra september 1944 til krigens slutt i 1945 fløy Heglund  bombeflyeskorte med Mosquito-nattjagere over tysk-kontrollerte områder for den britiske 85 Skvadron.  Han ble i løpet av krigen oppført med 16 nedskutte, 5 trolig nedskutte og 6 skadede fiendtlige fly.

Etter krigen var Heglund en kort periode som assisterende flyattaché ved den norske ambassaden i Stockholm, før han avsluttet ingeniørstudiene i Zürich med diplomeksamen fra maskinlinjen i 1948. Han var deretter avdelingsingeniør ved Kjeller flyfabrikk 1949-1952. 1952-1956 var ham avdelingssjef i forsyningsstaben ved Luftforsvarets overkommando (LOK). 

1956-1963 arbeidet Heglund ved Luftforsvarets Forsyningskommando (LFK) på Kjeller. 1965-1970 var han igjen ved Luftforsvarets overkommando, som sjef for forsyningsstaben. I 1970 ble han sjef for Luftforsvarsstaben i Forsvarets overkommando. Fra 1974 og fram til han med generalmajors grad gikk av med pensjon i 1982, var han sjef for Luftforsvarets forsyningskommando. Her ledet han ledet flere store materiellprosjekter i Luftforsvaret, blant annet introduksjonen av jagerflyet F-16.

Heglund var en viktig drivkraft for arbeidet som endte med etableringen av  Norsk luftfartsmuseum i Bodø, Flysamlingen på Gardermoen og Kjeller flyhistoriske forening. Han var også en ivrig seiler.

Svein Heglund ble tildelt Krigskorset i 1943, som ble oppgradert til Krigskorset med to sverd i 1945. Han var også innehaver av de britiske krigsdekorasjonene Distinguished Service Order (D.S.O.) og Distinguished Flying Cross (D.F.C.) med Bar. Heglund utga i 1995 erindringsboken Høk over høk.

Ettermæle

 
Svein Heglund er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I en nekrolog over Svein Heglund i Aftenposten 25. juni 1998, skrevet av Olaf Hartmann-Johnsen, ble han beskrevet slik (utdrag):

Som mange virkelig store menn, var han beskjeden; ikke det at han undervurderte seg selv, men han så livet i et mangeartet spektrum, og dette gjorde ham til en nøktern realist. Han skjulte seg til dels bak en ironiserende kappe, og den var ikke bare selvironiserende. Det var ikke lett å bli kjent med ham, men for en overraskende og fin opplevelse det var når en fikk virkelig kontakt. Og det merkelige var at denne fremragende krigsflyger hadde et svært så humanistisk grunnsyn. Han hadde mange interesser, og han var like meget ingeniør som flyger.

Svein Heglund er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo. Tittelen generalmajor er benyttet på gravminnet, som er prydet med et bronserelieff av ham. Gravminnet forteller også om hans dekorasjoner. 

Kilder



  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.