Trollstigen

Trollstigen, Trollstigvegen eller bare stigen er elleve skarpe hårnålsvinger på riksvei 63 innerst i Isterdalen i Rauma kommune, Møre og Romsdal. Trollstigveien forbinder ValldalSunnmøre med Romsdalen. Vegen er bare åpen om sommeren, vanligvis fra midten av mai og til snøen faller om høsten.

Trollstigen i 2004, før veien ble lagt om.
Foto: Paweł Kuźniar
Trollstigen besøkssenter åpnet 2012, erstattet tidligere bebyggelse, tildelt Betongtavlen 2012 og Houens diplom 2015.
Foto: Chell Hill (2012).
Klasse 7c fra Steinkjer folkeskole på klassetur i 1956, her ved områdets høyeste punkt. Se bildesida for navn.
Foto: Bjarne Solberg/en navnløs bussjåfør

Etter en anleggsperiode på hele åtte år, ble veien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936. Veien er anlagt etter omtrent samme trasé som en eldre sti, kalt Kløvstien. Denne gamle ferdselsåren mellom Romsdal og Sunnmøre er restaurert og skiltet/merket som fotsti.

Den største utfordringen lå i den bratte stigningen innerst i Isterdalen der veien går i sikksakk opp til Stigrøra. De elleve hårnålssvingene har hver en radius på cirka 10 meter. Under den 180 meter høye Stigfossen er det bro, og ved stor vannføring står vannspruten inn over broen. På grunn av gjentatte steinras, særlig vinterstid, og store ødeleggelser på kjørebanen, ble en del av strekning lagt om i 2005. Det måtte bygges to nye broer over elva Tverelva.

Bussen som frakta klasse 7c ved Steinkjer folkeskole til Trollstigen i 1956, utafor Trollstigen Restaurant, som ble tatt av snøras noen år senere.
Foto: Bjarne Solberg

Veistrekningens høyeste punkt er 850 meter over havet, ved Alnesreset. Her lå tidligere serveringsstedet Trollstigheimen, som ble tatt av et stort snøras. Bygget ble ikke oppført i gjen. Vegen er omkranset av flere fjelltopper på godt over 1 000 meter. Blant de mest kjente er Stigbotnhornet og Bispen. I nordvest ligger Dronninga og Kongen. I nordøst finnes Trolltindene med Trollklørne og baksiden av Trollveggen. Fjellene og de mange tindene i Romsdal har vært et yndet sted for fjellklatrere. Det er flere merkede stier, de fleste er rimelig enkle, men noen krever fjellklatring.

Trollstigvegen en av Norges best besøkte turistattraksjoner. På toppen av Stigrøra er det anlagt en stor parkeringsplass og utkikkspunkt. Det er også mange hytter som har vært brukt som souvenirkiosker. Veien ble i 2005-2009 opprustet for å bedre håndtere den økende turisttrafikken. Det gjaldt både sikring mot steinras, rasteplasser, utkiksplasser og souvenirutsalg. De tradisjonelle små hyttene som har drevet med souvenirutsalg ble revet samtidig som det nye senteret med kafé og souvenirutsalg åpnet sommeren 2009.

Trollstigen var fra 1992 del av reiselivsproduktet The Golden Route, veistrekningen fra Otta via Geiranger, Valldal, Åndalsnes og Dombås. Fra 2005 er veien en de utvalgte veistrekninger i Turistvegprosjektet til Statens Vegvesen, og veien skal få status som Nasjonal turistvei. Prosjektet har «Trygt og vakkert» som motto. Det vil si at alle stoppesteder og rasteplasser skal harmonere med naturen og landskapet.

Galleri

Kilder og litteratur