Øvre isdam

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. jan. 2024 kl. 22:35 av Rool (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolf Høvik på Øvre isdam med motordreven isskjærer fra slutten av 1930 årene.
Foto: Groruddalen Historielag (1930-årene).

Øvre isdam, også kalt Isdammen ble anlagt som isdam i 1920. Den ligger rett nord for husmannsplassen Stig i Lillomarka, ved enden av Årvollveien, nr. 53. Dammen ble til gjennom oppdemming av et myrområde, samt med tilsig fra Micheletmyrene. Bekken som renner fra dammen går sammen med Hovinbekken rett før denne krysser Trondheimsveien.

Dammen ble anlagt etter at det hadde vært isskjæring i Nedre isdam (Halsnesdammen) som lå like nedenfor gården og virksomheten ble flyttet opp til Øvre isdam.

Sent på sommeren eller om høsten ble dammen tappet ned og luket for gress og renset slik at isen skulle få best mulig kvalitet. Utover vinteren før isskjæringen i februar/mars ble snøen måket av isen så den skulle bli klarest mulig.

Oslo IsmagasinÅrvoll, drevet av ekteparet Rolf og Olga Høvik, og senere sønnen Ragnar skar ut is her og var blant de siste naturisfirmaene. Det ble levert is fra Øvre isdam helt fram til 1967/1968 i form av store isblokker til firmaer og privathusholdninger. Blant kundene var Ullevål sykehus, Hotel Bristol, Grand Hotel, restaurantene Rennebarth og Cecil, Nesoddbåtene og fiskebutikker.

Oslo kommune kjøpte dammen og området omkring i 2008 og det er nå et friluftsområde.

Kilder


Koordinater: 59.95579° N 10.82356° Ø