Hovinbekken
Hovinbekken er en bekk i Oslo som renner fra Lillomarka og munner ut i Akerselva rett før denne renner ut i Bjørvika. Den har navn etter Hovin-gårdene. I middelalderen ble den oftest kalt Nonnebekken eller Klosterbekken, fordi den rant forbi Nonneseter kloster på nordsiden av byen. Fra kilde til munning er den omkring elleve km lang.
Bekken har også hatt en rekke andre navn, de fleste av dem brukt om en spesiell strekning: Almedalsbekken, Årvollbekken, Borrebekken, Brobekk, Økernbekken og Hasla.
Kilden er Svartputten, også kjent som Kapteinsputten, på 295 moh. Bekken renner gjennom Almedalen til skytebanen på Årvoll. Den renner så sørvest for Årvollåsen og tar opp i seg en bekk som kommer fra Øvre isdam på Årvoll før den krysser Trondheimsveien ved Brobekk. Etter å ha gått vest for Borrebekken fortsetter den mot sør på østsida av Bjerkebanen, hvor Økernbråten hadde en isdam der hvor Bjerkedalen park er i dag i åra 1913 til 1948, deretter mellom Hasle og Hovin. Her går elva inn i kulvert.
Før kulverten ble anlagt i 1879 rant den videre gjennom Ensjø hvor den møtte Lillebergbekken ved dagens Gladengveien 15, forbi Jordal teglverk, Kampen, mellom Galgeberg hvor den møtte Helsfyrbekken ved Jordalgata 4 og Åkeberg gjennom Klosterenga og til nåværende Schweigaards gate som ble krysset ved gatekrysset med Grønlandsleiret/Oslo gate og videre til Bjørvika. Det var tidligere mye industriaktivitet langs bekken, spesielt teglverk mellom Økern og Jordal og isproduksjonen lenger opp, over den tiltakende forurensingen av bekken.
Deler i kulvert
Både industrien og den voksende befolkningen forurenset etter hvert den tidligere drikkevannskilden og var på slutten av 1870-årene en åpen, stinkende kloakkanal. Forholdene ble noe bedre da bekken etter ønsker fra særlig befolkningen på Kampen ble lagt i kulvert. Dette var altså primært et sanitært tiltak. Senere ble den lengre opp lagt i kulvert for å frigjøre areal primært for industribygging.
Gjenåpning
Som en del av omdanningen av disse tidligere industriområdene har deler av bekken blitt åpnet som et parkmessig tiltak. I denne sammenheng kan bekken mellom Grenseveien og Ensjøveien bli omtalt som Vestre bekkedrag, mens Østre bekkedrag henviser til nedre deler av Lillebergbekken.
I 2014 ble bekken åpnet på en 300 meter lang strekning og med et fall på 16 meter gjennom Bjerkedalen park på Økernbråten og året etter til parkområdet Teglverksdammen som da åpnet mellom Hasle i vest og Hovin i øst der hvor Hovin teglverk tidligere lå. Teglverksdammen, den tilliggende Grensedammen og parkområdet er anlagt slik at den renser vannet i Hovinbekken. Det er en ambisjon å bygge opp et ørretstamme i Hovinbekken og dammen er det laget små kulper og soner med gytegrus.
Samme år ble bekken også åpnet også videre til Tiedemannsparken, som hadde blitt opparbeidet i 2013. Året etter, i 2016 ble bekken lagt åpen fra Tiedemannsparken gjennom Stålverksparken, opparbeidet dette året og videre nedover langs Gladengveien til Ensjøveien hvor den går tilbake til kulvert.
I forbindelse med etableringen av Jordal park og byggingen av Nye Jordal Amfi i Jordalen ble deler av bekken i en strekning på 400 meter på nedsiden av idrettsanlegget og fram til Galgeberg gjenåpnet høsten 2020. Det er planer om gjenåpning av bekken gjennom Klosterenga i Gamlebyen.
Galleri
- Hovinbekken gjennom Bjerkedalen park.Foto: Helge Høifødt (2013).
- Hovinbekken gjennom Jordal park med Jordal Amfi bak. Kampen kirke i bakgrunnen.Foto: Helge Høifødt (2020).
Kilder
- Hovinbekken i Oslo byleksikon
- En bekk vender tilbake, Oslo kommune, 11. desember 2020