Hovinbekken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
På kartet vises Hovinbekken før den ble lagt i kulvert det siste stykket fram til Akerselva.

Hovinbekken er en bekk i Oslo som renner fra Lillomarka og munner ut i Akerselva rett før denne renner ut i Bjørvika. Den har navn etter Hovin-gårdene. I middelalderen ble den oftest kalt Nonnebekken eller Klosterbekken, fordi den rant forbi Nonneseter kloster på nordsiden av byen. Fra kilde til munning er den omkring elleve km lang.

Bekken har også hatt en rekke andre navn, de fleste av dem brukt om en spesiell strekning: Årvollbekken, Borrebekken, Brobekk, Økernbekken og Hasla.

Kilden er Svartputten, også kjent som Kapteinsputten, på 295 moh. Bekken renner gjennom Almedalen til skytebanen på Årvoll. Den renner så sørvest for Årvollåsen og tar opp i seg en bekk som kommer fra Øvre isdamÅrvoll før den krysser Trondheimsveien ved Brobekk. Etter å ha gått vest for Brobekken gård fortsetter den mot sør på østsida av Bjerkebanen, deretter mellom Hasle og Hovin. Her går elva inn i kulvert.

Før kulverten ble anlagt i 1879 rant den videre gjennom Ensjødalen, mellom Galgeberg og Åkeberg og langs nåværende Schweigaards gate til Bjørvika.

Det var tidligere mye industriaktivitet langs bekken, spesielt teglverk mellom Økern og Jordal og isproduksjon lenger opp.

I forbindelse med byggingen av den nye Jordal Amfi ble deler av bekken på nedsiden av idrettsanlegget gjenåpnet høsten 2020.

Kilder

  • «Hovinbekken» i: Tvedt, Knut Are (red.): Oslo byleksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo 2010

Koordinater: 59.9426° N 10.8195° Ø