Økernbråten (Oslo gnr. 123/610)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Økernbråten
Økernbråten.jpg
Våningshuset og litt av tunet.
Alt. navn: Bråten, Simensbråten
Utskilt: Ant. før 1825 fra Økern
Sted: Brobekk
Kommune: Oslo
Gnr.: 123
Bnr: 610
Areal: 170 dekar
Adresse: Økernveien 227
Flyfoto over Økernbråten med tun øverst til venstre, med Bjerke travbane til venstre/bak og isdammen med isbingen nedenfor hvor Nordalveien ender. Området som var neddemmet er i dag Bjerkedalen park.
Foto: Oslo kommune (1937).

Økernbråten, gnr. 123/610 også kalt Bråten og Simensbråten, var en gård som lå i Økernveien 227 i bydel Bjerke i Oslo.

Gården var opprinnelig en husmannsplass under Økern som er nevnt i husmannsundersøkelsen i 1771.

Gården hadde et våningshus i empirestil med halvvalmet tak, oppført rundt 1825, og gården var da sannsynligvis selveid. Våningshuset lå i et tun med fem bygninger, blant annet en stor låve, stabbur og drengestue. Denne hadde et areal på rundt 170 dekar.

Halvor Tollefsen Løken, opprinnelig fra Hemsedal, kjøpte gården i 1913, og drev med husdyr og okseoppdrett.

Isdrift

Halvor Løken startet også med isproduksjon fra dammen i Hovinbekken i dagens Bjerkedalen park østenfor gården Hovinbekken ble demmet opp med med en demning som lå ved hellingen opp med Nordalveien som endte her. Dammen gikk under navnet «isdammen» og fylte dalsøkket med dagens park opp til der hvor Økernbråten balløkke ligger idag.

Ved nedsiden av dammen lå en stor isbinge, bygget av et reisverk av tykke stokker kledd med strøbord og med flis imellom. Blokkene ble dratt inn i bingen ved hjelp av en motordrevet kjerrat på en isrenne som startet under vannet og endte inne i bingen.

Det var særlig sønnene Tollef og Thorbjørn Løken som sto for isforretningen. Fra 1938 drev de også isproduksjon på Vesletjern litt øst for Alnsjøen. På sitt meste hadde de tre biler som leverte is til kundene som var restauranter, storkjøkkener og sykehus, og noen velhavende private.

Isdriften varte fram fram til 1948.

Avvikling

Låven brant i 1976, og anlegget stod til nedfall. Seks år senere kom det forespørsel om riving av gårdsbebyggelsen. Byantikvaren gikk imot riving, men i 2004 var gården så forfallen at den måtte rives og dette ble gjennomført i 2005.

I 1997 ble Gurinestubben som går over gårdens tidligere innmark ved tunet oppkalt etter datteren Gurine Løken Økernbråten (f. 1905).

Kilder


Koordinater: 59.940885° N 10.819527° Ø