Beleiringen av Akershus 1567

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 15:08 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Angrepet i 1567 er avbildet på Frederik IIs sarkofag i Roskilde. Festningens arkitektur er noe fantasifull, og det er usikkert hvor nøyaktig avbildningen av byen er.

Beleiringen av Akershus i mai 1567 var et svensk angrep på Akershus slott og festning i Oslo under den nordiske syvårskrig. Festningen var under beleiringen i stor fare, men mangel på tungt skyts kombinert med norske forsterkninger førte til at svenskene måtte gi opp forsøket.

Før beleiringen tok til var det kamper mellom norske og svenske styrker på Ekeberg, nærmere bestemt på området som senere har blitt kjent som Svenskesletta. Kampene fant sted den 18. mai 1567, da styrker fra festningen rykket ut for å forsøke å drive bort svenskene. Svenskene gikk seirende ut av slaget, og kunne rykke inn i Oslo, som dengang lå der vi i dag finner Gamlebyen. På relieffet på Frederik IIs sarkofag i Roskilde domkirke er byen avbildet med noe som ser ut til å være palisader, hvilket stemmer med antydninger i andre kilder, men dette kan ikke ha vært noe effektivt vern mot en invaderende hær. At svenskene kunne søke ly i Oslo var et alvorlig problem for festningen. Heldigvis for festningen hadde ikke svenskene tungt nok skyts til å sprenge seg gjennom de tykke murene.

Slottsherren Christiern Munck besluttet at man måtte brenne ned Oslo for å jage ut svenskene. Dette ble gjort, med stor ødeleggelse i byen som resultat. Borgerne ser allikevel ut til å ha akseptert at dette var nødvendig. Erik Munk, som var kjent fra befrielsen av Trondheim i 1564, sendte styrker fra Bergen for å komme festningen til unnsetning. Den 23. mai kunne festningens styrker rykke ut igjen, og denne gangen klarte de å fordrive svenskene.

Etter beleiringen var det diskusjoner om hvorvidt man skulle flytte byen inn under festningen. Det ble ikke gjort i denne omgang, men først etter bybrannen i 1624.

Kilder

Koordinater: 59.907168° N 10.736858° Ø