Sjømannsskolen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjømannskolen er et landemerke i Oslo.
Foto: Roy Olsen (2005).

Sjømannsskolen er fortsatt den vanlige betegnelsen på den store fire-etasjes mur- og steinbygning i Kongsveien 30 (opprinnelig Karlsborgveien 4) i Ekebergskråningen i Oslo, ferdigstilt i 1917 som Kristiania Sjømandsskole. Sjømannsskolen ble nedlagt i 1989, bygningen er senere benyttet til andre formål, fra 2013 holder Kongshavn videregående skole til her.

Bakgrunn og beskrivelse

Kristiania sjømannskole ble etablert allerede i 1845, men hadde en omflakkende tilværelse i Kristiania, blant annet i Kongens gate 22 1873 til 1873 og deretter i Universitetsgata 6 fram til 1899, før man flyttet inn i nybygget i 1917. Arkitekter for bygget var Andreas Hesselberg Bjercke og Georg Eliassen, de samme som senere tegnet Sjømannsskolen på Haugar i Tønsberg (1921), og Sjømennenes minnehall i Stavern (1926).

Bygningen, som har et borgpreg med et tårn i hvert hjørne, ble tildelt Houens diplom for god arkitektur i 1923. Den har en inngangshall med fresker av Per Krohg. Mot vest i første etasje har bygningen bueganger. Sørvestre tårn, 90 meter over havet, er et trigometrisk punkt. Ved bygningen står skulpturen Helhesten av Gunnar Utsond, satt opp i 1921, men opprinnelig laget til jubileumsutstillingen på Frogner i 1914.

Grensen mellom dagens bydeler Gamle Oslo og Nordstrand går like ved Sjømannsskolen, som også var grensen mellom Oslo og Aker kommuner fram til 1948. En grensestein fra 1878 kan ses like nedenfor Sjømannskolen, i skråningen opp mot Kongsveien. Her ligger også et helleristningsfelt. Ekebergskråningen naturreservat ligger også ved Sjømannskolen. Det gjør også Ekebergrestauranten, på den andre siden av Kongsveien. Denne er kun 12 år yngre, men likevel helt ulik den til sammenligning noe gammelmodige Sjømannsskolen.

Etter nedleggelsen av Oslo sjømannsskole har bygningen blitt brukt av private firmaer, blant andre Handelshøyskolen BI, som hadde lederutdanning her fram til flyttingen til Nydalen i 2005. Fram til 2012 ble bygget brukt av firmaer som drev innen alternativ medisin.

Høsten 2013 flyttet Nordstrand videregående skole inn i bygningen, og skiftet samtidig navn til Kongshavn videregående skole.

Bygningens fasader ble rehabilitert i 2017.

Om innvielsen i 1917

Sjømannsskolens bueganger i første etasje, mot Bunnefjorden.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Kristiania Sjømandsskole ble innviet 16. oktober 1917, med kong Haakon VII og Kristianias ordfører Carl Jeppesen tilstede. Begivenheten ble omtalt i Aftenposten dagen etter (utdrag):

Der var fremmødt et antal af omkring 270 indbudne igaar til indvelsen af Sjømandsskolen paa Ekeberg. Kl. 12 precis kom kongen, og med ham i spidsen foretog den store forsamling en befaring af hele bygningen fra nederst til øverst og besaa med uforbeholden beundring det pragtfulde bygverk, med det tidsmæssige, moderne udstyr. ... Paa kommunens vegne tog derefter ordfører Jeppesen ordet og bragte byggekomiteen i varme ord en tak for dens arbeide. Han udtalte, at kjærligheden til vor sjømandsstand havde ingivet byggekomiteen inspirasjon til at løse alle vanskeligheder, saaledes at spørgsmaalet om Sjømandsskolen - saavidt menneskelige øine kunde se - nu var løst til fuldkommenhed. ... Man kaldtes derpaa tilbords for at indtage en velanrettet middag.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker


Koordinater: 59.89727° N 10.75837° Ø