Sjømennenes minnehall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnehallen i Stavern.
Foto: Stig Rune Pedersen (2009)

Sjømennenes minnehall (også kalt Minnehallen i Stavern eller bare Minnehallen) er et nasjonalmonument i Stavern i Larvik kommune, opprinnelig oppført til minne om falne norske sjøfolk under første verdenskrig. Den er formet som en pyramide, 22 meter høy, med innvendige rom med tavler med ofrenes navn. Minnehallen ble offisielt innviet 1. august 1926 med kong Haakon VII til stede.

Minnehallen ligger ved sjøen i nærheten av Fredriksvern verft i Stavern, på høyden Krutthusfjellet (eller Kruttårnskollen). Arkitekter var Andreas Hesselberg Bjercke og Georg Eliassen, de samme som har tegnet Sjømannsskolen i Oslo og Sjømannskolen i Tønsberg på Haugar. Utsmykningene er ved Nic Schiøll. Selve byggingen ble foretatt av V. Thorenfeldts entreprenørfirma i Larvik.

Etter andre verdenskrig ble Minnehallen utvidet til også å omfatte falne fra denne krigen.

Navnene på i alt 7562 falne sjøfolk er innrisset på kobberplater.

Et dikt av Herman Wildenvey (Sjømennenes minnehall) pryder bergveggen nedenfor Minnehallen, og Wildenvey har også skrevet en inskripsjon til altertavlen inne i bygningen. Wildenvey var selv til stede ved innvielsen.

Om innvielsen av Minnehallen 1. august 1926

Dikt av Wildenvey ved Minnehallen i Stavern.
Foto: Stig Rune Pedersen (2009)

Minnehallen ble innviet 1. august 1926 med kong Haakon VII til stede sammen med en rekke samfunnstopper, samt representanter for de nordiske landene. Aftenposten hadde en fyldig dekning av innvielsen i sitt morgennummer 2. august 1926 (utdrag):

Litt før kl. 1 kom dampskipet "Tønsberg I" ind til Fredriksvern med Kongen ombord. Kongen blev ved landstigningen og paa veien til mindehallen hyldet paa det hjerteligste. ... De 350 norske og engelske skoleskibgutter stod opstillet rundt mindehallens avsats og gav Kongen tre raske hurrarop. Kongen ledsagdes til sin plas av byggekomiteens formand, kaptein Tønnesen. ... En salme av sogneprest Bugge blev sunget unisont, og Herman Wildenvey læste saa op den inskription, han har forfattet til Mindehallens alter. ... Kongen overtok paa nationens vegne mindehallen. - Jeg efterkommer med glæde anmodningen herom, uttalte han, og jeg vil da først og fremst si, at alle som er møtt frem her i dag bevidner de efterlatte dyp medfølelse i tapet av de kjære avdøde. Nu skal denne hal staa som et varig monument over dem og deres siste ferd.

Galleri

Kilder og referanser