Haugar (Tønsberg)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravhaugene på Haugar i Tønsberg knyttes av Snorre til to av Harald Hårfagres sønner.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Haugar Vestfold kunstmuseum ligger på Haugar i Tønsberg, i Sjømannsskolens gamle bygning. Legg merke til karyatidene, de menneskeformete søylene langs veggen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Haugar er en høyde med tilhørende parkanlegg sentralt beliggende i Tønsberg, omsluttet av Stoltenbergs gate, Gråbrødregaten, Haugatinggata og Snorres gate. Lokalt er høyden også kalt Møllebakken.

På Haugar ligger Haugar Vestfold kunstmuseum, i den gamle Sjømannskolen. Sjømannsskolen ble oppført 1918 – 1921. Arkitekter var Andreas Bjercke og Georg Eliassen, de samme som for Sjømannsskolen i Oslo og Sjømennenes minnehall i Stavern. Utsmykningsmessig er bygningen blant annet utstyr med karyatider, greskinspirerte menneskefigurer formet som søyler, laget av Wilhelm Rasmussen, utført i larvikitt. Selve museet åpnet i september 1995. Siden 1. juli 2009 har det vært en avdeling i Vestfoldmuseene.

På Haugar finnes også to gravhauger, som med støtte i Snorre knyttes til Harald Hårfagres to sønner Olaf og Sigrød, som skal være hauglagt her etter at de ble drept av den tredje broren, Eirik Blodøks rundt år 934. Ved den ene haugen er det satt opp en minnestein med plakett for de to kongssønnene (se bilde til høyre i artikkelen). Det er foretatt noen arkeologiske undersøker i haugene. Noen menneskeknokler og en god del brent trekull er funnet, men ellers ingen store funn.

Haugating (fylkesting/hyllingsting for Vestfold) holdt også til på Haugar, noe som også er gjenspeilt i et av gatenavnene rundt høyden (Haugatinggata).

På Haugar ligger også Villa Møllebakken, bygget i 1890 som privatbolig for skipsreder Johannes Bull i sveitserstil. Bygningen ble utvidet av skipsreder Halvdan Wilhelmsen etter hans overtagelse i 1905.

Kilder og referanser