Berit Olsdatter Malerbakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Konfirmasjon i Hegge kirke 6. juni 1875. Tvillingsøstrene Berit og Marit Olsdatter Røine.

Berit Olsdatter Malerbakken (født 11. oktober 1860 i Øystre Slidre, død ?) var småbrukerkone.

Berit var datter av Ole Thomassen, Ellestad i Vestre Slidre, og Berit Nilsdatter Røine fra nabobygda Øystre Slidre. Foreldrene var ikke gift, og i kirkeboka er det derfor oppgitt at Berit og tvillingsøstera Marit var «uægte født». Mora hadde dessuten Ingrid fra før, også hun uekte, og satt dermed med hovedansvaret for tre barn, derav et tvillingpar. Da 1865-folketellinga ble tatt opp, bodde Berit Nilsdatter, de tre døtrene og mormora deres på bruket Røynesbråten (Brøtin) i Hegge sokn, Øystre Slidre.

6. juni 1875 ble Berit og Marit konfirmert i Hegge kirke. Mens Marit fikk karakteren «Godt», oppnådde Berit «Næsten Meget godt» i kristendomskunnskap og flid. Berit Olsdatter reiste etter hvert til Toten, sannsynligvis for å ta seg arbeid. Rundt 1890 var hun tjenestejente på Haugen, nabogarden til Hoff prestegard og Hoff kirke i Østre Toten.

6. april 1890 gifta hun seg med Johannes Larsen (1863-1932), sønn av småbruker Lars Evensen og Marie Johannesdatter. Mannen var fra småbruket Spanien, like ved Haugen. Johannes og Berit fikk i hvert fall disse barna:

  • Lars (1895-1965)
  • Oskar (1897-1976), gift med Nina Røise. De overtok bruket Røyse i Skreien.
  • Maria (1900-?)

Rundt 1900, litt før yngstejenta Maria ble født, kjøpte de bruket Øvre Slåttum i Lensbygda. Dette var et forholdsvis stort småbruk, som hadde ei skyld på 1,27 mark. Ved sida av bruket dreiv Johannes som tømmerkjører.

Familien fikk imidlertid økonomiske problemer, og det endte med at Slåttum ble solgt til Edvard Evenrud. Berit og Johannes fikk kjøpt et annet og mindre bruk i Lensbygda, nemlig Målerbakken (Malerbakken), og da folketellinga for 1910 ble tatt opp, ble familien registrert der.

I 1922 ble Målerbakken overdratt til sønnen Lars Slaattum, men i panteregisteret går det fram at foreldrene tok føderåd: «Husrum er forbeholdt sælgeren og kone for levetiden».

Kilder og litteratur

Eksterne lenker