Bombeattentatet på Oslo S: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 22: Linje 22:
* {{WP-artikkel|http://no.wikipedia.org/wiki/Bombeattentatet_på_Oslo_S|Bombeattentatet på Oslo S}}
* {{WP-artikkel|http://no.wikipedia.org/wiki/Bombeattentatet_på_Oslo_S|Bombeattentatet på Oslo S}}


[[Kategori:Hendinger i 1982]]
[[kategori:Oslo sentrum]]
[[kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Hendinger på 1900-tallet]]
[[kategori:1982]]

Sideversjonen fra 27. feb. 2009 kl. 21:08

Bombeattentatet på Oslo S fant sted den 2. juli 1982. En hjemmelaget bombe gikk av i en oppbevaringsboks i ØstbanehallenOslo Sentralstasjon. Ei 19 år gammel jente ble drept, og elleve andre ble skadet.

Bomben

Bomben var hjemmelaget, men politiet konkluderte med at den var laget av en person med god kjennskap til eksplosiver. Da den gikk av fløy glasskår og metallsplinter fra oppbevaringsboksen gjennom hallen. Elin Stoltenberg Dahl befant seg i en fotoautomat rett ved siden av oppbevaringsboksene, og ble drept momentant. En eldre mann ble alvorlig skadet, mens de andre ti skadde fikk kuttskader.

Attentatet førte til at NSB bestemte at oppbevaringsboksene skulle flyttes til et eget rom i stedet for å stå i et område med stor trafikk.

Gjerningsmannen

Bomben ble plassert av en ung mann som skal ha hatt økonomiske motiver bak attentatet. Han planla å sprenge flere bomber i Oslo, for så å kreve penger for å stoppe. Et par uker tidligere hadde han plassert en bombe under ei bru på Ekebergbanen. Det kunne endt svært ille, men trikken var noen minutter forsinket og unngikk dermed å komme rett inn i eksplosjonen. Han plasserte enda en bombe på Østbanestasjonen, men det var feil på den slik at det ikke gikk av. Den andre bomben var vesentlig større enn den første.

På den andre bomben fant politiet spor som førte dem nærmere gjerningsmannen. Den 9. oktober 1982 tilsto en attenåring at det var han som sto bak. I mellomtiden hadde skutt og såret et avisbud med hagle.

Minnesmerke

Et relieff i forgylt bronse med en fredsdue og ordet «fred» på en rekke språk, laget av billedhuggeren Nina Sundby, ble satt opp til minne om Elin Stoltenberg Dahl. Det henger nå ved inngangspartiet til Østbanehallen. Relieffet ble finansiert gjennom en landsomfattende innsamlingsaksjon.

Litteratur