Christian Hansen Ernst: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: <onlyinclude>'''Christian Hansen Ernst''', død 17. august 1694 i Kragerø, er kjent fordi han angivelig var postmester i Kragerø og den første svarte embetsmannen i N...)
 
Linje 12: Linje 12:


==Se også==
==Se også==
[[Drapet på Christian Hansen Ernst i Krageræ 1694]].
[[Drapet på Christian Hansen Ernst i Kragerø 1694]].


==Litteratur==
==Litteratur==

Sideversjonen fra 20. feb. 2008 kl. 10:08

Christian Hansen Ernst, død 17. august 1694 i Kragerø, er kjent fordi han angivelig var postmester i Kragerø og den første svarte embetsmannen i Norge. Han ble stukket ihjel på gata på nattestid, og ifølge tradisjonen var drapsmannen sjalu på grunn av Ernsts gode kvinnetekke. Historikeren Ola Teige har imidlertid påvist at det meste som man har ment å vite om Ernst, ser ut til å være konstruert lenge etter Ernsts død, spunnet rundt noen få beviselige fakta.

Tradisjonen om Christian Hansen Ernst

Den historien om Christian Hansen Ernst som har fått feste seg, er at han var grev Ulrik Frederik Gyldenløves pasje. Som takk for trofast tjeneste, utnevnte Gyldenløve ham til postmester i Kragerø i 1681. Natt til 17. august 1694 ble han drept med kniv, visstnok i Knivstikkersmauet i Kragerø. Det er hevdet at morderen het Grunde Olsen Barland, og at han drepte Ernst i sjalusi fordi de beilet til samme kvinne.

I Eidsvoll-bygningen finnes det et portrett av Ulrik Frederik Gyldenløve fra ca. 1680, der Gyldenløve er kledd i rustning mens en ung svart gutt holder hjelmen hans. Det er hevdet at gutten er Christian Hansen Ernst og at han kom i Gyldenløves tjeneste mens Gyldenløve var ambassadør i London i 16691670. Ernsts opprinnlieg navn skal ha vært Chris Henry Ernest, og en av hans oppgaver var å hjelpe sin herre med å oppnå kontakt med kvinner. Også i Kragerø skal Ernst ha sjarmert kvinner i en slik grad at han ble far til flere barn.

Endelig eksisterer det en tradisjon i familien Wiborg i Kragerø om at Christian Hansen Ernst i sin tid hadde bodd i familiens hus på Barthebryggen i Kragerø. Der skal han ha gått igjen på gjesteværelset.

Er tradisjonen til å stole på?

I 2005 presenterte historikeren Ola Teige en undersøkelse omkring tradisjonen onm Christian Hansen Ernst i tidsskriftet Heimen.

Se også

Drapet på Christian Hansen Ernst i Kragerø 1694.

Litteratur

  • Teige, Ola: «Negerpostmesteren i Kragerø», Heimen nr. 3/2005, s. 195-204.