De første bosettingene ved Tårnvatn: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Mellomlagring)
 
(Mellomlagring)
Linje 11: Linje 11:
Området rundt vatnet var på den tida statseiendom, og Ole måtte derfor bo i noen år på det man kalte en rydningsseddel, som altså ble utstedt av myndighetene.
Området rundt vatnet var på den tida statseiendom, og Ole måtte derfor bo i noen år på det man kalte en rydningsseddel, som altså ble utstedt av myndighetene.


Skylddelingsforretningen på [[Tårnstad]] ble gjort torsdag 20. september [[1832]] og ble undertegnet av formann Hinberg, Tosten Jørgensen fra [[Finnland]] i Rossfjord og Anton Jørgensen Hals fra [[Tranøy kommune|Tranøy]] prestegjeld, i tillegg til Ole Pettersson selv var også Haagen Brynildsen, Kirkevig i [[Tromsø]] prestegjeld og L.M. Schive. Ole Petterson fikk kongelig skjøte på eiendommen sin den 10. mars 1847, skjøtet ble tinglyst 29. juni 1849, og avgifta ble på 45 spesiedaler. Han ble gift med Anne Katrine Pedersdatter fra Luneborg i [[Målselv]]. Det er ikke helt klargjort hvor mange barn det ble, men vi har kommet fram til Andreas(1828) Ole Enok (1929, Johan (1832),  og Tarald, som ser ut til å ha vært født 1838.
Skylddelingsforretningen på [[Tårnstad]] ble gjort torsdag 20. september [[1832]] og ble undertegnet av formann Hinberg, Tosten Jørgensen fra [[Finnland]] i Rossfjord og Anton Jørgensen Hals fra [[Tranøy kommune|Tranøy]] prestegjeld, i tillegg til Ole Pettersson selv var også Haagen Brynildsen, Kirkevig i [[Tromsø]] prestegjeld og L.M. Schive. Ole Petterson fikk kongelig skjøte på eiendommen sin den 10. mars 1847, skjøtet ble tinglyst 29. juni 1849, og avgifta ble på 45 spesiedaler. Han var da gift med Anne Katrine Pedersdatter fra Luneborg i [[Målselv]]. Det er ikke helt klargjort hvor mange barn det ble, men vi har kommet fram til Andreas(1828), [[Ole Enok Olssen|Ole Enok]] (1929, Johan (1832),  og Tarald, som ser ut til å ha vært født 1838.
 
== Nye eiere til Tårnstad ==
 
Allerede etter et år som «sjøleigan gardbruker» ser vi at Ole Pettersson avhendet Tårnstad. Da flytta han med sin gjenværende familie til området rundt [[Luneborg (Rossfjord)|Luneborg]] / Gullhav

Sideversjonen fra 2. apr. 2016 kl. 16:37

De første bosettingene ved Tårnvatn i bygda Rossfjord i det som seinere ble til Lenvik kommune, kom til gjennom at svenske samer kom over til Norge gjennom reindrifta og der noen etter hvert også bosatte seg på "norsk side".

Den aller første ved Tårnvatn

Vi kan ikke helt eksakt tidfeste når de første samene begynte å etablere seg i Rossfjord, men vi har opptegnelser som blant annet viser at svenske-samen Nils Nilsen Prost (født 1751) satte opp reingjerder på et sted om lag en kilometer nord om Tårnvatnet, og som seinere fikk betegnelsen Prostgjerdbakken. Området her har fått flere stedsnavn etter reindrifta: Reinhågen søndre og Reinhågen nordre, Reinelva som er litt nord om Tårnstad og Reingjerdelva; som er det gamle navnet på elva ved gården Utheim, sørøst for Tårnvatnet.

Hit var det at svenske-samen Ole Pettersson kom og etablerte seg den 10. februar 1826, men det var først etter at han hadde vært ei tid i Sultindvik som også er i Rossfjord.

Her ble han boende i seks år, rydda seg en liten gård der han satsa på korn og poteter. Men han opplevde til stadighet at avlingene ble utsatt for tidlig nattefrost. Derfor flytta han lenger inn i skogen, og endte opp under Vassbruna øst for vatnet. Hit skal han ha kommet i 1832. Han ble den første oppsitteren ved det han benevnte Tornio - etter heimplassen sin på svensk side. Dette skal så ha vært bakgrunnen for at vatnet han bosatte seg ved ble hetende Tårnvatn.

Området rundt vatnet var på den tida statseiendom, og Ole måtte derfor bo i noen år på det man kalte en rydningsseddel, som altså ble utstedt av myndighetene.

Skylddelingsforretningen på Tårnstad ble gjort torsdag 20. september 1832 og ble undertegnet av formann Hinberg, Tosten Jørgensen fra Finnland i Rossfjord og Anton Jørgensen Hals fra Tranøy prestegjeld, i tillegg til Ole Pettersson selv var også Haagen Brynildsen, Kirkevig i Tromsø prestegjeld og L.M. Schive. Ole Petterson fikk kongelig skjøte på eiendommen sin den 10. mars 1847, skjøtet ble tinglyst 29. juni 1849, og avgifta ble på 45 spesiedaler. Han var da gift med Anne Katrine Pedersdatter fra Luneborg i Målselv. Det er ikke helt klargjort hvor mange barn det ble, men vi har kommet fram til Andreas(1828), Ole Enok (1929, Johan (1832), og Tarald, som ser ut til å ha vært født 1838.

Nye eiere til Tårnstad

Allerede etter et år som «sjøleigan gardbruker» ser vi at Ole Pettersson avhendet Tårnstad. Da flytta han med sin gjenværende familie til området rundt Luneborg / Gullhav