Dhayalan Velauthapillai

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. jul. 2021 kl. 14:35 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (kat., bm)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dhayalan Velauthapillai
Foto: FraTamilenes liv og historie i Norge, 2016

Dhayalan Velauthapillai (født 9. mai 1963 i Tellippalai, Sri Lanka) er professor i fysikk og teknologi ved Høgskulen på Vestlandet. Han er også rektor ved Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter i Bergen. På ulike måter har han vært en aktiv brobygger mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen.

Utdanning

Dhayalan begynte å studere til ingeniør ved University of Moratuwa i 1982, men da familiens hus året etter brant under urolighetene i Sri Lanka, skjønte han at han måtte reise fra landet. Han søkte universiteter i mange land, og fikk først napp ved Universitetet i Bergen, der han begynte på ingeniørstudier i 1984. Etter dette gikk han videre på fysikk og avla i 1991 avla cand.scient.-eksamen i faget. Samme år tok han også pedagogisk seminar. Han fortsatte deretter på doktorgraden i fysikk og disputerte i 1996 for dr.scient. graden med avhandlingen «Focusing on electro-magnetic waves» (om elektromagnetisk modellering).

Akademisk virke

Etter en periode som postdoktor i Norge og Sveits, har han siden 1998 vært førsteamanuensis, og senere professor, ved Høgskulen på Vestlandet, der han først var ved lærerutdanningen og senere ingeniørutdanningen. I 2002 ble han valgt som «årets foreleser» av studentene på ingeniørutdanningen, og i 2016 ble han tildelt prisen for «fremragende undervisning» ved ingeniørutdanningen.

Dhayalan har publisert artikler i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter og er også en mye brukt foredragsholder i internasjonale forskerfora.

Samfunnsengasjement

I studietiden ledet Dhayalan den tamilske studentforeningen i Bergen. Han er i dag (2016) leder for den norske avdelingen av den ikke-statlige organisasjonen The Economic Consultancy House (TECH). Organisasjonen ble etablert for å fremme levestandarden i det nordøstlige Sri Lanka.

I perioden 2005 til 2010 satt Dhayalan i det regjeringsoppnevnte Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene, KIM. Han har ellers sittet i Forbrukerrådets styre, Inkluderingsutvalget og kompetansegruppe for tospråklig opplæring. I Bergen kommune er han plangruppeleder for morsmålsopplæringen. Her tok han også initiativ til Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter, der han har vært rektor siden opprettelsen i 2002.

Dhayalan var med på det nettbaserte ordboksprosjektet Lexin som ble utviklet av Senter for humanistisk informasjonsteknologi ved Universitetet i Bergen på begynnelsen av 2000-tallet. I samarbeid med Markandu Hemachandran bidro han med oversettelser mellom bokmål, nynorsk, engelsk og tamil.

I 2009 ble Dhayalan kåret av avisen Utrop til en av "Top 10 innvandrere" i Norge. Hensikten med kåringen er å trekke fram innvandrere som har utøvd lederskap i samfunns-, arbeids- eller kulturliv og kan tjene som gode rollemodeller.

Litteratur

Eksterne lenker


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Dhayalan Velauthapillai er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.