Dokumentasjonsprosjektet: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(oppdat.)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Dokumentasjonsprosjektet]]''' er et samarbeid mellom de humanistiske miljøene ved [[Universitetet i Bergen|universitetene i Bergen]], [[Universitetet i  Oslo|Oslo]], [[Universitetet i  Tromsø|Tromsø]] og [[NTNU|Trondheim]]. Formålet er å gjøre universitetenes samlinger over språk og kultur elektronisk tilgjengelige. Nettstedet inneholder nærmere orientering om prosjektet og samlingene. Vi nevner noen av basene som er av særskilt interesse for lokalhistorie:
'''[[Dokumentasjonsprosjektet]]''' var et samarbeid mellom de humanistiske miljøene ved [[Universitetet i Bergen|universitetene i Bergen]], [[Universitetet i  Oslo|Oslo]], [[Universitetet i  Tromsø|Tromsø]] og [[NTNU|Trondheim]]. Formålet har vært å gjøre universitetenes samlinger over språk og kultur digitalt tilgjengelige. Prosjektet ble avsluttet i 1997. Enhet for digital dokumentasjon ved Det humanistiske fakultetet ved Universitetet i Oslo har ansvar for drifting og viderutvikling av databasene. Nettstedet inneholder nærmere orientering om prosjektet og samlingene. Vi nevner noen av basene som er av særskilt interesse for lokalhistorie:


Arkeologidatabasen inneholder Hovedkatalogen for oldsaker og en oversikt over førhistoriske minner på Vestlandet.
* Arkeologidatabasen inneholder Hovedkatalogen for oldsaker og en oversikt over førhistoriske minner på Vestlandet.
* Minneoppgaver gir topografisk oversikt over besvarelser fra de landsomfattende minneinnsamlingene for eldre 1964, 1980 og 1995-1996. Se s. 15.
* [[Diplomatarium Norvegicum]]. Alle trykte diplomer (middelalderbrev) fra DN I-XXI (ca. 1050-1590) er søkbare.
* [[Regesta Norvegica]]. RN er en kronologisk ordnet fortegnelse over alle kjente aktstykker til Norges middelalderhistorie. RN gir korte sammendrag (regester) av innholdet i hvert aktstykke. Bind I-VII (822-1390) er søkbare.
* Stedsnavn. Her ligger Oluf Rygh, [[Norske Gaardnavne]], med henvisninger fra den enkelte gården til diplomdatabasen. Basen inneholder også matrikkelutkastet fra 1950 og Bustadnamnregisteret m.m.
* Tingbøker. En del avskrifter av eldre tingbøker er lagt inn av "Tingbokprosjektet". Det gjelder materiale fra Bragernes, Finnmark, Jæren og Dalane, Nord-Hordland, Ryfylke, Solør og Voss.


Minneoppgaver gir topografisk oversikt over besvarelser fra de landsomfattende minneinnsamlingene for eldre 1964, 1980 og 1995-1996. Se s. 15.
[[Diplomatarium Norvegicum]]. Alle trykte diplomer (middelalderbrev) fra DN I-XXI (ca. 1050-1590) er søkbare.
[[Regesta Norvegica]]. RN er en kronologisk ordnet fortegnelse over alle kjente aktstykker til Norges middelalderhistorie. RN gir korte sammendrag (regester) av innholdet i hvert aktstykke. Bind I-VII (822-1390) er søkbare.
Stedsnavn. Her ligger Oluf Rygh, [[Norske Gaardnavne]], med henvisninger fra den enkelte gården til diplomdatabasen. Basen inneholder også matrikkelutkastet fra 1950 og Bustadnamnregisteret m.m.
Tingbøker. En del avskrifter av eldre tingbøker er lagt inn av "Tingbokprosjektet". Det gjelder materiale fra Bragernes, Finnmark, Jæren og Dalane, Nord-Hordland, Ryfylke, Solør og Voss.


==Utgående lenker==
==Utgående lenker==
* [http://www.dokpro.uio.no/ Dokumentasjonsprosjektets nettside]
* [http://www.dokpro.uio.no/ Dokumentasjonsprosjektets nettside]
* Flere [http://www.edd.uio.no/perl/search/search.cgi språk- og kulturhistoriske databaser] på EDDs nettsider.


[[Kategori:Arkivvesen]]
[[Kategori:Arkivvesen]]
[[Kategori:Etableringer i 1998]]
[[Kategori:Etableringer i 1998]]

Sideversjonen fra 28. apr. 2017 kl. 11:22

Dokumentasjonsprosjektet var et samarbeid mellom de humanistiske miljøene ved universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim. Formålet har vært å gjøre universitetenes samlinger over språk og kultur digitalt tilgjengelige. Prosjektet ble avsluttet i 1997. Enhet for digital dokumentasjon ved Det humanistiske fakultetet ved Universitetet i Oslo har ansvar for drifting og viderutvikling av databasene. Nettstedet inneholder nærmere orientering om prosjektet og samlingene. Vi nevner noen av basene som er av særskilt interesse for lokalhistorie:

  • Arkeologidatabasen inneholder Hovedkatalogen for oldsaker og en oversikt over førhistoriske minner på Vestlandet.
  • Minneoppgaver gir topografisk oversikt over besvarelser fra de landsomfattende minneinnsamlingene for eldre 1964, 1980 og 1995-1996. Se s. 15.
  • Diplomatarium Norvegicum. Alle trykte diplomer (middelalderbrev) fra DN I-XXI (ca. 1050-1590) er søkbare.
  • Regesta Norvegica. RN er en kronologisk ordnet fortegnelse over alle kjente aktstykker til Norges middelalderhistorie. RN gir korte sammendrag (regester) av innholdet i hvert aktstykke. Bind I-VII (822-1390) er søkbare.
  • Stedsnavn. Her ligger Oluf Rygh, Norske Gaardnavne, med henvisninger fra den enkelte gården til diplomdatabasen. Basen inneholder også matrikkelutkastet fra 1950 og Bustadnamnregisteret m.m.
  • Tingbøker. En del avskrifter av eldre tingbøker er lagt inn av "Tingbokprosjektet". Det gjelder materiale fra Bragernes, Finnmark, Jæren og Dalane, Nord-Hordland, Ryfylke, Solør og Voss.


Utgående lenker