Eidsvoll folkehøgskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. apr. 2011 kl. 05:51 av Hans P. Hosar (samtale | bidrag) (Under arbeid. Sikkerhetslagring)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Eidsvoll folkehøgskole var i virksomhet fra 1908 til 1918. Den holdt til i Eidsvoll kommune, på en høyde ved Vorma vel halvannen kilometer fra Eidsvoll stasjon. Skolebygningen, som var nybygd for formålet, var tegnet av Arnstein Arneberg. Bygningen huset seinere Eidsvoll landsgymnas.


Opprettelsen

Skolen kom i gang som følge av at Stortinget bevilget penger for budsjettåret 1906-1907 til en Østlandets videregående folkehøgskole. Eidsvoll kommune lyktes i å få etablert skolen i bygda, med støtte fra Eidsvoll sparebank, Eidsvoll ungdomslag og privatpersonen verkseier Haaken Mathiesen. Den fremste pådriver i saken var rogalendingen cand.philol. Jon Sørensen, som var bestyrer for Akershus amtsskole. Den ambulerende amtsskolen hadde hatt tilhold i Eidsvoll i de to åra frå 1906 til 1908.

Eidsvoll folkehøgskole ble åpnet høsten 1908 med Jon Sørensen som bestyrer. Den offisielle innvielsen av skolebygningen fant sted den 16. januar 1909.


Skoleordningen

I tråd med intensjonene om et videregående tilbod til folkehøgskoleelevene, ble Eidsvoll folkehøgskole delt i to avdelinger. Første avdeling, som stod under tilsyn av amtsskolestyret, tok inn elever med folkeskole. Nedre aldersgrense var 17 år. Andre avdeling hadde en nedre aldersgrense på 18 år, og var åpen for ungdom som hadde gjennomgått en ungdomsskole (folkehøgskole, amtsskole eller tilsvarende). Andre avdeling stod under tilsyn av Kirkedepartementet.

Folkehøgskolepreget slo særlig gjennom i den pedagogiske metoden og sikkert i den innbyrdes vektlegging av de enkelte fag. Sjølve fagkretsen var den samme som var fastsatt for amtsskolene, og omfattet norsk, litteraturhistorie, historie, kristendom og kirkehistorie, samfunnslære, matematikk, fysikk, kjemi, helselære, sang, tegning, sløyd og gymnastikk. Det sistnevnte faget nøt godt av at skolens bestyrer var en foregangsmann for fysisk fostring i skolen.

I andre avdeling ble det gitt en videreføring av de samme fagene og dessuten undervist i kunsthistorie og psykologi («sjelelære»).

I tillegg til de ordinære vinterkursene i de to avdelingene, ble det holdt sommerkurs i forskjellige fag som mest var beregnet på jenter: husholdningsfag (også et vintertilbud), sying og veving og et 12 dagers «husmorkursus».

Skolepenger var for første avdeling kr. 8, seinere økt til kr. 10. Elever fra steder utenfor amtet betalte kr 20. I annen avdeling var skolepengene kr 30 for alle. Til skolepengene kom kr. 200 i kost og losji for vinterkurset ved begge avdelingene.

Skolen hadde elles driftstilskudd og stipendmidler fra både både staten, amtet og kommunen.


Elevene

Eidsvoll folkehøgskole hadde i løpet av de 10 åra den eksisterte til sammen 1200 elever.

Elevmassen hadde en bastant overvekt av bygdeungdom med bondebakgrunn. Av et samlet antall av 582 elever ved vinterkursene 1908-1914, var 436 barn av gardbrukere (75 %). 47 elever var barn av lærere, 34 av andre bestillingsmenn, 20 av handelsstand, 16 av håndverkere, 14 av arbeidere, 13 av embetsmenn og to med annen bakgrunn.

Det var forholdsvis god jamvekt av gutter og jenter. I tidsrommet 1908-1914 var det for eksempel 141 gutter og 141 jenter som hadde gjennomgått første avdeling, 149 gutter og 141 jenter i andre avdeling.

204 av 292 elever ved første avdeling var fra Akershus amt. I andre avdeling var det derimot overvekt av elever fra andre steder, 198 av 290 alt i alt. Et mindre antall elever kom fra andre landsdeler, og noen få fra Island og Danmark.

(Elevstatistikken er gjengitt etter Kjær 1921).


Lærerne

Lærerkollegiet gjennom de 10 åra omfattet mange kjente og markante personligheter. Deriblant kan nevnes Eivind Berggrav, Kathrine Berggrav, Olav Aukrust, Kaare Fostervoll, Jens Hundseid, Hallvard Blekastad og Karen Grude Koht.


Kilder og litteratur