Emil Bieber (1878–1962): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
Bieber var [[jødedom|jøde]], og under naziregimet ble det etter hvert ulevelig for ham i Tyskland. I 1938 forlot han og familien landet. Etter et kort opphold i England reiste de videre til [[Sør-Afrika]], der han ble boende til sin død.
Bieber var [[jødedom|jøde]], og under naziregimet ble det etter hvert ulevelig for ham i Tyskland. I 1938 forlot han og familien landet. Etter et kort opphold i England reiste de videre til [[Sør-Afrika]], der han ble boende til sin død.


Da han forlot Tyskland etterlot han seg en samling på omkring 35 000 plater. Den ble under krigen overtatt av Axel-Springer-Verlag, og i 1958 ble den med Biebers samtykke fordelt mellom interesserte parter. [[Gamle Bergen Museum]] her flere bilder tatt av Bieber i sin samling.
Da han forlot Tyskland etterlot han seg en samling på omkring 35 000 plater. Den ble under krigen overtatt av Axel-Springer-Verlag, og i 1958 ble den med Biebers samtykke fordelt mellom interesserte parter. [[Gamle Bergen Museum]] har flere bilder tatt av Bieber i sin samling.


==Kilder==
==Kilder==

Sideversjonen fra 28. nov. 2019 kl. 09:05

E. Biebers bilde av Fridtjof Nansen (1897).

August Emil Julius Berlin-Bieber (født 8. januar 1878 i Hamburg, død 29. april 1962 i Cape Town) var en tysk fotograf som tok portrettbilder av en rekke kjente nordmenn, blant annet Fridtjof Nansen og Edvard Grieg. Han hadde atelier i Leipziger Strasse i Berlin og Jungfernstieg 9 i Hamburg, og var fra 1905 kongelig bayersk hoffotograf.

Han var sønn av fotografen Leonard Berlin. I 1892 flytta familien til Berlin, og i 1897 begynte Emil Bieber på sin fotografutdanning der. I læretida jobba han blant annet i Budapest og London. I 1903 ble han medeier i farens atelierer i Berlin og Hamburg, og fra 1911 var han eneeier av atelieret i Hamburg.

Bieber var jøde, og under naziregimet ble det etter hvert ulevelig for ham i Tyskland. I 1938 forlot han og familien landet. Etter et kort opphold i England reiste de videre til Sør-Afrika, der han ble boende til sin død.

Da han forlot Tyskland etterlot han seg en samling på omkring 35 000 plater. Den ble under krigen overtatt av Axel-Springer-Verlag, og i 1958 ble den med Biebers samtykke fordelt mellom interesserte parter. Gamle Bergen Museum har flere bilder tatt av Bieber i sin samling.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Bieber på Digitalt museum.
  • Bieber på KulturNav
  • Skjema Gamle Bergen Museum 06.11.1997
  • Emil BieberWikipedia på tysk.


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Emil Bieber (1878–1962) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Mal:Spire1