Ernst Schwitters

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. jun. 2023 kl. 13:43 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Ernst Schwitters (født 16. november 1918 i Hannover, død 17. desember 1996 på Sagene i Oslo) var fotograf.

Han var sønn av Kurt Schwitters, en tysk maler som emigrerte til Norge etter i 1934 å ha fått male- og utstillingsforbud av nazistene. Ernst Schwitters måtte selv forlate Tyskland i slutten av 1936. I hjemmet i Hannover kom han i kontakt med miljøet og kunstnerne rundt Bauhaus og han ble påvirket og oppmuntret til kunstnerisk virke fra tidlig barndom. Helt fra starten bestemte han seg for at fotografi skulle være hans kunstneriske uttrykk, og målet gjennom hele livet har vært: Fotografi som kunst. Et besøk i hjemmet i Hannover av den amerikanske avantgarde maler og fotograf Man Ray satte også spor, i form av bilder i fotogram-teknikk. Et utvalg av disse bilder ble i 1936-37 presentert på en separat-utstilling i «The Institute of Modern Design» i Chicago. Denne skolen var startet av Moholy-Nagy, tidligere direktør for Bauhaus i Dessau i dagens Sachsen-Anhalt, som måtte emigrere da nazistene i 1933 stengte Bauhaus som da hadde flyttet til Berlin. Allerede i 1933, knapt 15 år gammel, deltok han i «Deuxieme Exposition Internationale de la Photographie et du Cinema» i Palais des Beaux Arts i Brussel. Schwitters som hadde bosatt seg i Norge i 1937 og bl.a. livnært seg som reklamefotograf. Han måtte flykte igjen i 1940. I London ble han ansatt i den norske regjerings informasjonstjeneste. I 1942 fikk han ansvaret for den fotografiske delen av en utstilling om Norge som ble vist i London, og i 1944 utga den norske regjering i London hans første bok This Norway, hvor han i forordet satte: «A photograph should be a symbol rather than a correct illustration of details».

Mennesker er sjeldent representert i bildene hans, komposisjon er hovedmålet, ofte kombinert med symbolisme. Schwitters anså seg som piktorialist gjennom hele sin karrière. Den norske dramatiske naturen ga ham nye motiver, men det forandret ikke hans konsentrasjon om komposisjon og symbolisme. Gjennom årene har han deltatt i mange utstillinger, senest en retrospektiv separatutstilling i Gmurzynska-Gallerie i Köln i 1989. En del av fotografiene av norsk natur er utgitt som postkort. Schwitters leverte mye billedstoff og var billedredaktør av verket: Olympic winter sports in Norway, 1952.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Ernst Schwitters på Digitalt museum.
  • Ernst Schwitters på KulturNav
  • Kamera 1(1949) : 1, s. 5-7 (art. om komposisjon) , Kamera 3(1951) : 4, s. 115-117, 120-123, Kamera 7(1955) : 8, s. 266-270
  • The Photographic Journal, Juni 1990
  • Larsen, Peter og Sigrid Lien: Norsk fotohistorie, 2007
  • Ernst Schwitters i Historisk befolkningsregister.


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ernst Schwitters er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.