Foss kirke (Lindesnes)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jan. 2015 kl. 21:12 av Stigrp (samtale | bidrag) (Bildemal mm.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre

Foss kirke på Foss i Sør-Audnedal, nå Lindesnes kommune var en gammel kirke, muligens en stavkirke som er nevnt i kilder i 1487, 1488 og 1489. Siden er kirkestedet og kirkegården nevnt i kilder, bl.a. i 1554(?). Man vet lite om kirken og den kan ha vært både en gårdskirke og en sognekirke.

Ulike gjenstander fra kirken fortelles å være i bygda fremdeles, bl.a. flere dører, en planke, trappestein og et kvinnehode av tre som skal være funnet i elva. Også et treskap og en ovnsvegg sies å være fra kirken, men dateringen av disse tilsier at dette er mindre sannsynlig.

Et sagn er gjengitt flere steder: Peder Claussøn fløtte tømmeret fra Foss ned til Valle da folk ville ha bygget ny kirke på Foss istedet for Valle i 1577.

I Askeladden omtales kirkestedet slik:

Det sies at det i hellingen har ligget en kirkegård. På denne lokalitet er funnet: C18094: Smykkenål av bronse, yja. C24954 a-b: 2 nålebryner, yja. Stedet påvist av Sverre Roland, Foss. SØ for stedet og ca 150m S for gangbro over Audnedalsveien, finnes et jorde inntil elvens V-bredd. Dette kalles "Kirkevollen", og en kirke skal angivelig ha stått her, nærmere hvor vites ikke. På Hans Foss' gård skal trappesteinen til kirken ligge. På en annen av Foss-gårdene skal finnes en planke fra kirken. Ludvig Skofteland, Skofteland, oppbevarer et kvinnehode av tre med svake spor av hvit maling. Kan ha tilhørt en prekestol eller gelender. Skal også stamme fra kirken.

Lorentz Dietrichson skriver om sin teori om Foss i omtalen om Valle kirke i "De norske stavkirker" 1892, s. 483:

Men i "D. N. VI, no 603 nævnes 1487 "Foss Kirkesogn", der laa lidt høiere oppe i dalen. Der stod saaledes en kirke paa Valle og en paa Foss; vist er det, at Foss kirke maa have været en stavkirke; thi det heder i en senere tid, at Valle kirke stod i middelalderen paa gaarden Foss, men i aaret 1577 flyttede den bekjendte Peder Claussøn, der var stedets prest, kirken ned til dens nuværende plads ved prestegaarden. Naar kirken saaledes kunde flyttes og (ifølge stiftsprovst Lassens meddelelse til A. Faye) Peder Claussøns tømmerkirke være "en Ombygning" af den gamle kirke paa Foss, maa denne ældre, middelalderske kirke altsaa have været en stavbygning (se Fayes "Folkesagn" s. 187). Denne ombygning omtales ogsaa tydelig i en inskription, som fandtes paa en af stolene i den nyere kirke paa en maade, der lader formode, at stavkirken har tjent som vestskib i den nye, tømrede korskirke. (...) I denne indskrift er det vanskeligt at forstaa, hva det vil sige, at P. Claussøn i 1591 "lod bygge Choret dertil, Alt tre Gange saa stort som det Gamle"; thi i 1577 havde han jo flyttet og gjenopsat ("bygget af nyt") den gamle kirke paa Foss: til den kunde det vel ikke gjerne bygges et kor "tre Gange saa stort som det gamle". Den eneste maade, hvorpaa jeg tror at kunne forklare dette udtryk er, at P. Claussøn til det gamle vestskib har føiet et kor, bestaaende af 2 korsarme og et altarrum; thi disse 3 rum vil blive omtrent "tre Gange saa stort som den gamle" kirke. Saaledes kommer jeg til det resultat, at Foss gamle stavkirke har været vestskib i Valle nye tømmerkirke. ... Hele den af Peder Claussøn flyttede og opførte kirke blev revet aar 1791.

Dateringer av tømmerstokker i fundamentet til Valle kirke, utført i 2008 bekrefter at tømmer fra denne Peder Claussøns kirke (1577-1792) ble gjenbrukt da dagens Valle kirke ble bygd i 1792. Tre ulike stokker ble datert til å være hugget i 1576. Med teorien til Dietrichson som utgangspunkt er det også en mulighet for at tømmer som opprinnelig er fra Foss kirke har blitt gjenbrukt først i Peder Claussøns kirke i 1577, og kanskje også noe av dette finnes som fundament til dagens Valle kirke.

Kilder:

Dietrichson, L.: De norske stavkirker, 1892 - NB Digital

Skyllingstad, W. O.: Sør-Audnedal (Artikkel om Sør-Audnedal i Norges bebyggelse) - NB Digital

Stylegard, Frans-Arne: Austad kirke – nytt lys over en kirkeflyttingstradisjon