Fra Sandbekkstua til Årnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 2. sep. 2009 kl. 21:51 av Siri J (Samtale | bidrag) (mellomlagring, fortsetter imorgen)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Valknute Kaar 2009.gif
0228 Ralingen komm.png
Kulturminneløypa.no
presenterer løyper i [1]
utdypende informasjon hos oss

Løypen fra Sandbekkstua til Årnes over gamle veier er Akershuskommunen Rælingenss hovedsatsing i anledning Kulturminneåret 2009.

Turen fra Sandbekkstua til Årnes følger en del av det gamle veinettet i kommunen. Langs dette finnes mange ulike kulturminner, ulike både i alder og karakter. Langs løypen har flere poster markert med skilt blitt satt ned, men enkelte poster finnes kun via internettutgaven av den. Totalt kan turen gi deg et gløtt av kommunens historie og landskap.

Løypen starter ved et av bygdas eldste hus, Sandbekkstua, og går videre gjennom boligfeltene Blystadlia og Løvenstad, et ødegårdsområde der det senere var husmannsplas, skog og udyrket mark tilhørende gårdene Åmot og Store Strøm frem til 1960-årene. Underveis til Korsvegen passeres Fjellet Bedehus. For å komme til Marikollen idrettspark og hoppanlegget der, passeres stedet ved Korsvegen der den eldste Rælingsbrua lå på 16- og 1700-tallet. Skolehistorien er neste stopp, på det som engang var husmannsplassen Sand under Marikollkampen har det blitt drevet skole siden 1851, fra skolestue til ungdomsskolene Marikollen og Fjerdingby og Rælingen videregående skole. Turen går videre langs Taje til de fire Fjerdingsbygårdene som har historie helt tilbake til jernalderen og videre forbi kommunens eneste sikre gravhaug frem til Rælingen kirke. Etter kirken kommer bygdetunet bygdetunet på Søndre Fjerdingby, Fjerdingbyhaugen der den nå forsvunne gården Kirkerud lå før svartedauen og Sørlibekken som er en av kommunens best bevarte raviner. Etter Holt-gårdene, som har røtter i hedensk tid, finner vi grendeskolen Holt og Smestad skole før vi kommer frem til husmannsplassen Støa som var et knutepunkt for persontransport over til tømmerlensene ved Fet.

Veiene i Rælingen

Fra gammelt av gikk det et tråkk gjennom Fet, det krysset Glomma og kom opp ved Vestersund i Rælingen. Det fortsatte videre opp over åsen mot stedet der Løvenstad og Sandbekken ligger i 2009, og videre mot Oslo. Ved Marikollen møtte dette tråkket et som kom fre Enebakk og passerte på veien gjennom de fleste av Ytre Rælingens gårdstun før det kom opp bak Søndre Fjerdingby og fortsatte til Marikollen og stedet kalt Korsvegen. Herfra gikk veien videre langs gårdene i Øvre Rælingen. Tråkkene utviklet seg etterhvert som de ble mer brukt til rideveier, kløvveier og vinterveier før de ble så gode at man kunne ta seg frem med hest og vogn.