Gjøvik kirkegård og gravkapell

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:37 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjøvik kirkegård og gravkapell ligger vakkert til ved Mjøsa.
Foto: Trond Nygård (2012)

Gjøvik kirkegård og gravkapell ligger på nersida av Østre Totenveg, rett sør for Gjøvik sentrum. Gravlunden ble innvia 4. desember 1906, etter at kommunen hadde kjøpt eiendommen Vikengen. Samme dag fant den første begravelsen sted. Redaktør og boktrykker F. O. Langes 13 år gamle datter, Marit, «havde ytret ønske om at bli jordfæstet her».

Kapellet ble deretter reist, vesentlig for pengegavene firmaene H.B. Falk og H. Skattum hadde gitt ved deres 50-årsjubileer. Bygget var tegna av stadsingeniør Peter Rosendahl, i stavkirkeinspirert stil. Det sto ferdig i 1911.

De første tiåra etter at Gjøvik ble by (1861), hadde den hadde hatt Hunn kirkegård sammen med Vardal. Men mot slutten av 1800-tallet begynte det å bli trangt på den gamle gravplassen, og Gjøvik begynte å vurdere eiendommer som kunne egne seg til egen kirkegård for byen. Bystyreflertallet ville ca. 1903 kjøpe deler av garden Rambekk til gravlund, men mindretallet anka avgjørelsen inn til Kirkedepartementet. Mindretallet mente at Rambekk lå for langt fra byen, og at dette alternativet var det mest kostbare. Departementet støtta dette synet, og i 1904 vedtok bystyret med knapt flertall at bruket Vikengen skulle kjøpes inn til kirkegård.

Gravminner

Kilder og litteratur

Koordinater: 60.78741° N 10.69873° Ø