Kasper Andresen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kasper Andresen (ukjent fotograf)

Kasper Andresen (født 20. februar 1871 i Aurskog, død 31. juli 1960 på Gjøvik) var bakermester på Gjøvik.

Lære

Alt i guttedagene kom han på besøk fra Aurskog hos sin eldre bror, Halvor Andresen, som dreiv bakerforretning på Gjøvik. Etter å ha vært lærling hos baker Ingebretsen i Pilestredet i Kristiania drog han til Snertingdal ved Gjøvik som bakersvenn i 1888. Året etter kom Andresen til Gjøvik og jobba to år i brorens bakeri. I likhet med mange andre håndverkssvenner drog han til utlandet for å perfeksjonere seg i faget sitt. Kasper Andresens utenlandsopphold var i Hamburg.

Tilbake til Gjøvik

«Interiør fra bageriet». Fra boka Fra Gjøvik og omliggende distrikters næringsliv 1914.

Etter fire år som baker i Brua i Brandbu flytta han i 1896 tilbake til Gjøvik, et sted som da var i sterk vekst på grunn av den planlagte Gjøvikbanen. Andresens bakerforretning i Storgata 10 ble snart byens og distriktets største. I tillegg til bakeriet dreiv Andresen med engrossalg av mjøl og en del andre kolonialvarer til landhandlerne rundt Gjøvik. I 1913 engasjerte virksomheten inkludert en filial på Raufoss nærmere tjue personer.

Mange av de ansatte bodde også hjemme hos bakeren, i tråd med tidas paternalistiske skikk. 1900-folketellinga viser at tre bakerdrenger (lærlinger), en bakersvenn, to tjenestejenter, en gårdsgutt og ei butikkjomfru bodde hos Andresen. Slik skildra skolebestyrer Enok Osnes et besøk hjemme hos bakeren i Storgata:

Foreldre og barn, gjester og tjenere, arbeidere og funksjonærer som ikke hadde egne heimer, men hadde kosten i huset, satt alle ved samme bord. Det var det samme om gjesten var bonde eller professor. Han ble plassert overfor bakersvenner og lærlinger. Her var det ikke snobbete klasse- og rangsskilnad, men sunt, praktisk demokrati.

Religiøs Venstre-mann

Ved sida av virket som baker rakk Andresen å engasjere seg i religiøs og politisk virksomhet. I 47 år var han medlem av styret for Viken kristelige ungdomsskole, og i 20 år satt han i bystyret for Venstre. Familiene Andresen, Landmark og Nesje var toneangivende i den religiøse delen av Gjøviks borgerskap i første halvdel av 1900-tallet, og disse familiene hadde nære forbindelser med hverandre, blant annet gjennom ekteskap.

Kasper Andresens bakeri og konditori, Storgata 10 på Gjøvik. Bygget er revet.
Gravminnet på Gjøvik kirkegård.
Foto: 2015

Kasper Andresen var gift med Hansine Sundesen (født 1868) fra Kristiansand. To av sønnene deres, Hans og Wilhelm, tok over forretningen i 1938. En annen sønn, Sverre, ble banksjef i Trondheim.

Kasper Andresens veg, som er oppkalt etter ham, ligger på Kirkeby i Sørbyen i Gjøvik. Her ligger også «Kaspergården».

Kilder og litteratur

Eksterne lenker