Gjendøpermenigheten i Lillestrøm: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Teksterstatting – «Kategori:Nordre Follo kommune [[Kategori:Skedsmo» til «Kategori:Lillestrøm kommune [[Kategori:Skedsmo»)
m (Robot: Legger til {{bm}})
 
(2 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 8: Linje 8:


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
*[[Harald Hals (1934-)|Hals, Harald]]: ''Lillestrøms historie, I''. Oslo 1978. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011082520002}}.
*[[Harald Hals (1934-)|Hals, Harald]]: ''Lillestrøms historie, I''. Oslo 1978. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2011082520002}}.
*[http://snl.no/gjend%C3%B8pere Store norske leksikon]
*[http://snl.no/gjend%C3%B8pere Store norske leksikon]
{{bm}}


[[Kategori:Lillestrøm]]
[[Kategori:Lillestrøm]]
Linje 15: Linje 16:
[[Kategori:Skedsmo]]
[[Kategori:Skedsmo]]
[[Kategori:Kristendom]]
[[Kategori:Kristendom]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Etableringer i 1884]]
[[Kategori:Etableringer i 1884]]
[[Kategori:Opphør i 1889]]
[[Kategori:Opphør i 1889]]
[[Kategori:Religiøse organisasjoner]]

Nåværende revisjon fra 12. mar. 2024 kl. 07:58

Gjendøpermenigheten i Lillestrøm ble dannet i 1884 av Niels Devold, grunnleggeren av Lillestrøm Væveri. Lederen for menigheten var skomaker Bye fra Kristiania. Voksendåp og pasifisme var det mest kjente ved menigheten, som baserte seg på teologi som oppsto i reformasjonstida på 1500-tallet.

Dåpen som foregikk ved neddykning i Nitelva, trakk til seg mange mennesker. Når det gikk rykte om at det skulle foregå en voksendåp der, møtte mange lillestrømlinger opp for å se på. Særlig møtte mange mennesker opp da en kvinne skulle døpes i elva midt på vinteren. Det var skåret hull i isen, og dåpen er skildret i Kjeldearkivet.

Menigheten i Lillestrøm ble kraftig kritisert av kirken blant annet fordi den praktiserte voksendåp, og fordi menigheten ble ledet på en svermerisk måte. Dette førte til en generell uvilje mot menigheten, og den fikk problemer med å leie lokaler. I 1889 reiste lederen fra Lillestrøm, og like etter ble menigheten oppløst.

Gjendøperne kalles også anabaptister, og de kan deles inn mennonitter, amish og huttentitter. Det er uenighet om slektskapet med dagens baptister.

Kilder og litteratur