Gjeving: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
 
(9 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Gjeving]]''' er et strandsted i [[Tvedestrand kommune]] i [[Agder]], og ligger på fastlandet innenfor [[Lyngør]], og er for mange stedet for båtskyss ut til disse øyene. Gjeving har veiforbindelse med [[Tvedestrand]] og [[Risø]]r og helårlig båtforbindelse med Lyngør og [[Tvedestrand]].
{{thumb|Gjevinggården.jpg|Gjevinggården til høyre for midten med [[Giving Uldvarefabrik]] til venstre.|Gjeving kultursti|1902}}
'''[[Gjeving]]''' er et strandsted i [[Tvedestrand kommune]] i [[Agder]], og ligger på fastlandet innenfor [[Lyngør]], og er for mange stedet for båtskyss ut til disse øyene. Gjeving har veiforbindelse med [[Tvedestrand]] og [[Risør]] og helårlig båtforbindelse med Lyngør og [[Tvedestrand]].


Da det kommunale selvstyret ble opprettet i 1838 gjennom [[Formannskapslovene]] vedtatt året før, ble Gjeving sammen med Lyngør og Risøya en del av [[Søndeled kommune]]. I 1864 ble disse områdene overført til [[Dypvåg kommune]] da de sognet til kirkestedet [[Dypvåg]]. Dypvåg kommune ble sammen med [[Holt kommune|Holt]] innlemmet i [[Tvedestrand kommune]] i 1960.
== Navnet ==
Det er uklart hva navnet kommer fra. Det ble fra gammelt av skrevet som ''Giffuing'', men også som ''Gyffuing''. Dette ble etter hvert til ''Giving'' som lenge var skrivemåten.  


1. oktober 1897 ble [[Giving Uldvarefabrik]] opprettet av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), og den lå nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted. Den ble i 1905/1910 slått sammen med [[Christiania Uldspinderi]]  som måtte flytte fra [[Maridalen (Oslo)|Maridalen]] av hensyn til drikkevannskilden [[Maridalsvannet]]. Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet. Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918.
Rundt 1918 kom det en ny rettskriving og navnet ble da skrevet ''Gjeving'', mens Posten brukte navnet ''Geving'' etter at det ble opprettet postkontor der i 1911.


[[Gjeving Træsliperi]] ble startet i 1926 og var den største og viktigste arbeidsplassen på Gjeving og i tidligere Dypvåg kommune. Bedriften var i sammenhengende virksomhet i vel 60 år fra 1926 til 1987, bare avbrutt av noen års driftsstans under [[andre verdenskrig]], og under ombyggingen i 1968-69.
== Kommunetilknytning ==
Da det kommunale selvstyret ble opprettet i 1838 gjennom [[Formannskapslovene]] vedtatt året før, ble Gjeving sammen med Lyngør og Risøya en del av [[Søndeled kommune]].  


I 1864 ble disse områdene overført til [[Dypvåg kommune]] da de sognet til kirkestedet [[Dypvåg]].
Dypvåg kommune ble sammen med [[Holt kommune|Holt]] innlemmet i [[Tvedestrand kommune]] i 1960.
== Industri ==
{{thumb|Giving Uldvarefabrik.jpg|Giving Uldvarefabrik.|Gjeving kultursti}}
1. oktober 1897 ble [[Giving Uldvarefabrik]] opprettet av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), og den lå nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted.
Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet.
Den ble i 1905/1910 slått sammen med [[Christiania Uldspinderi]]  som måtte flytte fra [[Maridalen (Oslo)|Maridalen]] av hensyn til drikkevannskilden [[Maridalsvannet]]. Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918.
{{thumb|Gjeving Træsliperi.jpg|Gjeving Træsliperi.|Gjeving kultursti}}
[[Gjeving Træsliperi]] ble startet i 1926 og var den største og viktigste arbeidsplassen på Gjeving og i tidligere Dypvåg kommune med sine rundt 35 ansatte.
Bedriften var i sammenhengende virksomhet i vel 60 år fra 1926 til 1987, bare avbrutt av noen års driftsstans under [[andre verdenskrig]], og under ombyggingen i 1968-1969.
== I dag ==
I dag har stedet en stor hyttebebyggelse, campingplasser og pensjonater som gir betydelig turisttrafikk om sommeren.  
I dag har stedet en stor hyttebebyggelse, campingplasser og pensjonater som gir betydelig turisttrafikk om sommeren.  


På Risøya lengst øst i Gjeving ligger [[Risøy folkehøgskole]] som drives av en stiftelse som de tre kirkelige organisasjonene [[Sjømannskirken]], [[Broderkretsen på Havet]] og [[Normisjon]] står bak. Skolen holder til i lokalene til tidligere Risøy ungdomsskole for sjømenn.  
På Risøya lengst øst i Gjeving ligger [[Risøy folkehøgskole]] som drives av en stiftelse som de tre kirkelige organisasjonene [[Sjømannskirken]], [[Broderkretsen på havet]] og [[Normisjon]] står bak. Skolen holder til i lokalene til tidligere Risøy ungdomsskole for sjømenn.


== Kilder ==
== Kilder ==

Nåværende revisjon fra 8. mai 2021 kl. 07:23

Gjevinggården til høyre for midten med Giving Uldvarefabrik til venstre.
Foto: Gjeving kultursti (1902).

Gjeving er et strandsted i Tvedestrand kommune i Agder, og ligger på fastlandet innenfor Lyngør, og er for mange stedet for båtskyss ut til disse øyene. Gjeving har veiforbindelse med Tvedestrand og Risør og helårlig båtforbindelse med Lyngør og Tvedestrand.

Navnet

Det er uklart hva navnet kommer fra. Det ble fra gammelt av skrevet som Giffuing, men også som Gyffuing. Dette ble etter hvert til Giving som lenge var skrivemåten.

Rundt 1918 kom det en ny rettskriving og navnet ble da skrevet Gjeving, mens Posten brukte navnet Geving etter at det ble opprettet postkontor der i 1911.

Kommunetilknytning

Da det kommunale selvstyret ble opprettet i 1838 gjennom Formannskapslovene vedtatt året før, ble Gjeving sammen med Lyngør og Risøya en del av Søndeled kommune.

I 1864 ble disse områdene overført til Dypvåg kommune da de sognet til kirkestedet Dypvåg.

Dypvåg kommune ble sammen med Holt innlemmet i Tvedestrand kommune i 1960.

Industri

Giving Uldvarefabrik.
Foto: Gjeving kultursti

1. oktober 1897 ble Giving Uldvarefabrik opprettet av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), og den lå nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted.

Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet.

Den ble i 1905/1910 slått sammen med Christiania Uldspinderi som måtte flytte fra Maridalen av hensyn til drikkevannskilden Maridalsvannet. Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918.

Gjeving Træsliperi.
Foto: Gjeving kultursti

Gjeving Træsliperi ble startet i 1926 og var den største og viktigste arbeidsplassen på Gjeving og i tidligere Dypvåg kommune med sine rundt 35 ansatte.

Bedriften var i sammenhengende virksomhet i vel 60 år fra 1926 til 1987, bare avbrutt av noen års driftsstans under andre verdenskrig, og under ombyggingen i 1968-1969.

I dag

I dag har stedet en stor hyttebebyggelse, campingplasser og pensjonater som gir betydelig turisttrafikk om sommeren.

På Risøya lengst øst i Gjeving ligger Risøy folkehøgskole som drives av en stiftelse som de tre kirkelige organisasjonene Sjømannskirken, Broderkretsen på havet og Normisjon står bak. Skolen holder til i lokalene til tidligere Risøy ungdomsskole for sjømenn.

Kilder


Koordinater: 58.6466° N 9.1244° Ø