Grytten kirke: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(ryddet)
(litt mer)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude> {{thumb høyre|Gryttenkirke-2-Aandalsnes-Norway.jpg|  <br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}} </onlyinclude> {{thumb høyre|Gryttenkirke-Aandalsnes-Norway.jpg|  <br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}}
<onlyinclude> {{thumb høyre|Gryttenkirke-2-Aandalsnes-Norway.jpg|  <br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}} </onlyinclude> {{thumb høyre|Gryttenkirke-Aandalsnes-Norway.jpg|  <br /><small>Foto: Halvard Hatlen</small>}}


<onlyinclude>'''[[Grytten kirke]]''' er en åttekantet, enskipet hallkirke, bygd i [[1829]] av [[treverk]]. Kirken ligger nedenfor [[Setnes]], på det gamle handelsstedet [[Veblungsnes]], i [[Rauma kommune|Rauma]]. Kirken er åpen som [[veikirke]] om sommeren.  
<onlyinclude>'''[[Grytten kirke]]''' er en åttekantet, enskipet hallkirke, på det gamle handelsstedet [[Veblungsnes]], i [[Rauma kommune|Rauma]]. Kirken ble bygd i [[1829]] av [[treverk]]. Kirken ble bygd på gården [[Setnes]] sin grunn, men ligger nedenfor, nærmere fjorden i forhold til selve gården. Kirken er åpen som [[veikirke]] om sommeren.  


Grytten kirke er bygd fra restene av en eldre kirke, som opprinnelig stod litt lengre inn i dalen, nærmere [[Brønnletten]]. Klokketårnet har to [[kirkeklokke]]r. Den ene ble sendt til omstøpning i Holland i [[1751]], den andre kirkeklokken er eldre. Et ganske stort [[krusifiks]] finnes i kirken, og er trolig fra [[middelalderen]]. Alterklede er fra [[1733]]. </onlyinclude>
Grytten kirke er bygd fra restene av en eldre kirke, som opprinnelig stod litt lengre inn i dalen, nærmere [[Brønnletten]]. Klokketårnet har to [[kirkeklokke]]r. Den ene ble sendt til omstøpning i Holland i [[1751]], den andre kirkeklokken er eldre. Et ganske stort [[krusifiks]] finnes i kirken, og er trolig fra [[middelalderen]]. Alterklede er fra [[1733]]. </onlyinclude>


[[Åndalsnes]] som ligger på den andre siden av  av elven [[Rauma (elv)|Rauma]], er ganske ung som tettsted og administrasjonssenter i Rauma kommune. Det er en av grunnene til at Åndalsnes ikke har et eget kirkebygg, men sokner til Grytten kirke.
[[Åndalsnes]] som ligger på den andre siden av elven [[Rauma (elv)|Rauma]], er ganske ung som tettsted og administrasjonssenter i Rauma kommune. Det er en av grunnene til at Åndalsnes ikke har et eget kirkebygg, men sokner til Grytten kirke.


== Tidligere kirkebygg ==
== Tidligere kirkebygg ==
Det har tidligere vært flere [[Kirke|kirkebygg]] i nedre del av [[Romsdalen]]. Den eldste kirken stod trolig på Nes (Veblungsnes).
Det har tidligere vært flere [[Kirke|kirkebygg]] i nedre del av [[Romsdalen]].  


=== Grytten stavkirke ===
=== Grytten stavkirke - (? 1200-tallet) 1364 til 1650 ===
Grytten stavkirke er fra før [[1364]] og manglet både tårn og vinduer. Stavkirken falt sammen og ble senere avløst av ny kirke.
Den eldste kirken finnes det få opplysninger om, men den er fra før [[1364]], kanskje helt tilbake på [[1200-tallet]]. Den stod trolig på ''Nes'' (Veblungsnes).  Dette var en enkel stavkirke og manglet både tårn og vinduer.  


=== Kirken som nær ble begravd i flyvesand ===
Denne kirken ble senere flyttet til den gamle prestegården på Grytina, litt lengre inn i Romsdalen. Kirken ble stående til omkring [[1650]], da den var sterkt forfalt og seg sammen.
Kirken fra [[1728]], ble bygd mellom den gamle prestegården Grytina og Brønnsletten (Brøndsletten), som ligger der Isterdalen møter Romsdalen. Denne kirken måtte senere, i [[1828]], rives fordi den var truet av å bli begravd i sand (flyvesand).
 
=== Grytten stavkirke - 1650 til 1728 ===
Det ble på samme stedet reist en ny stavkirke i [[1661]], den hadde både kirketårn og et våpenhus mot vest. Men manglet kors. Kirketårnet vat plassert midt i kirken. I [[1706]] ble kirken utvidet med et nytt sakristi. I [[1723]] kjøpte statsskriver [[Morten Vium]] fra [[Trodheim|Trondhjem]] alle kirkebygg i Grytten prestegjeld. Grunnen til at staten solgte mange kirker, var den dårlige økonomiske situasjonen i Danmark-Norge. Dette var like etter [[den store nordiske krig]] (1700-1721). Dette salget medførte at Grytten stavkirke ganske hurtig forfalt på grunn av manglende vedlikehold. Den [[9. november]] [[1728]] falt kirken sammen. Men det viktigste interiøret berget og plassert på prestegården til forvaring. I årene mellom 1728 og 1732 ble gudstjenesten for «gamle og svake i soknet» holdt i Grytten prestegård, friske mennesker måttet til annekskirken for gudstjeneste.
 
=== Kirken som nær ble begravd i flyvesand - 1732 til 1828 ===
Kirken fra [[1732]], ble bygd mellom den gamle prestegården Grytina og Brønnsletten (Brøndsletten), som ligger der [[Isterdalen]] møter [[Romsdalen]]. Denne kirken var en laftet kirke. Men den måtte senere, i [[1828]], rives fordi den var truet av å bli begravd i sand (flyvesand).


== Litteratur ==
== Litteratur ==

Sideversjonen fra 5. mai 2009 kl. 22:03

Mal:Thumb høyre  Mal:Thumb høyre

Grytten kirke er en åttekantet, enskipet hallkirke, på det gamle handelsstedet Veblungsnes, i Rauma. Kirken ble bygd i 1829 av treverk. Kirken ble bygd på gården Setnes sin grunn, men ligger nedenfor, nærmere fjorden i forhold til selve gården. Kirken er åpen som veikirke om sommeren.

Grytten kirke er bygd fra restene av en eldre kirke, som opprinnelig stod litt lengre inn i dalen, nærmere Brønnletten. Klokketårnet har to kirkeklokker. Den ene ble sendt til omstøpning i Holland i 1751, den andre kirkeklokken er eldre. Et ganske stort krusifiks finnes i kirken, og er trolig fra middelalderen. Alterklede er fra 1733.

Åndalsnes som ligger på den andre siden av elven Rauma, er ganske ung som tettsted og administrasjonssenter i Rauma kommune. Det er en av grunnene til at Åndalsnes ikke har et eget kirkebygg, men sokner til Grytten kirke.

Tidligere kirkebygg

Det har tidligere vært flere kirkebygg i nedre del av Romsdalen.

Grytten stavkirke - (? 1200-tallet) 1364 til 1650

Den eldste kirken finnes det få opplysninger om, men den er fra før 1364, kanskje helt tilbake på 1200-tallet. Den stod trolig på Nes (Veblungsnes). Dette var en enkel stavkirke og manglet både tårn og vinduer.

Denne kirken ble senere flyttet til den gamle prestegården på Grytina, litt lengre inn i Romsdalen. Kirken ble stående til omkring 1650, da den var sterkt forfalt og seg sammen.

Grytten stavkirke - 1650 til 1728

Det ble på samme stedet reist en ny stavkirke i 1661, den hadde både kirketårn og et våpenhus mot vest. Men manglet kors. Kirketårnet vat plassert midt i kirken. I 1706 ble kirken utvidet med et nytt sakristi. I 1723 kjøpte statsskriver Morten Vium fra Trondhjem alle kirkebygg i Grytten prestegjeld. Grunnen til at staten solgte mange kirker, var den dårlige økonomiske situasjonen i Danmark-Norge. Dette var like etter den store nordiske krig (1700-1721). Dette salget medførte at Grytten stavkirke ganske hurtig forfalt på grunn av manglende vedlikehold. Den 9. november 1728 falt kirken sammen. Men det viktigste interiøret berget og plassert på prestegården til forvaring. I årene mellom 1728 og 1732 ble gudstjenesten for «gamle og svake i soknet» holdt i Grytten prestegård, friske mennesker måttet til annekskirken for gudstjeneste.

Kirken som nær ble begravd i flyvesand - 1732 til 1828

Kirken fra 1732, ble bygd mellom den gamle prestegården Grytina og Brønnsletten (Brøndsletten), som ligger der Isterdalen møter Romsdalen. Denne kirken var en laftet kirke. Men den måtte senere, i 1828, rives fordi den var truet av å bli begravd i sand (flyvesand).

Litteratur

  • Thaule, John Ove; Ubostad, Ingar; Pedersen, Bjørn. 1990. Kyrkjene våre i Ei bok om Rauma, Rauma Kommune. s 207-210

Eksterne lenker