Gunerius Pettersen (1826–1892)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. jan. 2023 kl. 17:15 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Noen flere tillegg. Fjerner spiremerking.)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunerius Pettersens grav på Vår Frelsers gravlund.

Gunerius Pettersen (født 1826 i Drøbak, død 1892 i Kristiania) var en kjøpmann fra Kristiania. Han er mest kjent for at han startet forretningen Gunerius kjøpesenter i 1852. Blant hans barn var førstebibliotekar Hjalmar Pettersen (1856–1928).

Fra bondehandel til kjøpesenter

Ifølge en liten biografi om ham i boka "Nordmenn i eventyr og virkelighet" ønsket faren at han skulle inn i urmakeryrket, men Gunerius rømte hjemmefra som fjortenåring og dro til Christiania. Der fikk han jobb som visergutt hos kjøpmann Skappel i Fjerdingen. Det var mens han jobbet der at han traff kona, Iverine Grorud fra Grorud i Østre Aker. Den første butikken han drev selv var en liten bondehandel han åpnet i mai 1852 i Brugata 8, men etter hvert fikk han kjøpt patrisiergården på hjørnet av Storgata og Brugata, med tilhørende tomt. I begynnelsen drev han ren bondehandel, men utvida etter hvert til manufakturvarer - og ble blant landets største manufakturhandlere [1]. Da han døde tok fire av de fem sønnene over og drev Gunerius videre som kjøpesenter. I 1902 var hundre personer ansatt i bedriften - i tillegg til 700 strikkersker som leverte varer til Gunerius. Seinere tok også tredje generasjon over familiebedriften.

Manufaktur og husflid

Pettersen var engasjert i husflidsbevegelsen, og hadde et nettverk av husflidsprodusenter hvis varer ble solgt på Gunerius. Vevere hadde Iverine presset på for, og paret dro selv ut på Hadeland for å rekruttere [2]. Gunerius var medlem av Aggershuus Amts Landhuusholdningsselskab, og på industriutstillingene i Christiania i 1871 og 1873 stilte Gunerius Pettersen ut håndvevde tøyer. I 1873 ble det framheva at disse hadde broderier inspirert av nasjonale åklemønstre. [3] I Beretning om Den Norske Industri- og Kunstudstilling i Christiania Sommeren 1883, og den dermed forbundne Landbrugsudstilling blir Pettersen nevnt som en av de prisbelønte utstillerne, i kategorien tekstilindustri, for "omfattende virksomhed i Husflidsindustrien samt for Fabrikation af Skjærf og strikkede Uldvarer" (side 177), samt at han blant annet fikk hederlig omtale for sine egg i kategorien Fjærkre.


Referanser

  1. Juve 1952 Gunerius Pettersen. Fra bondehandel til stormagasin, side 146ff
  2. Juve 1952, side 148
  3. Dag Sveen. Fra folkekunst til nasjonalt kunsthåndverk: norsk treskjæring 1847-79. s. 150-155

Litteratur og kilder

  • Gunerius Pettersen i Historisk befolkningsregister.
  • Foss, Frithjof 1884. Beretning om Den Norske Industri- og Kunstudstilling i Christiania Sommeren 1883, og den dermed forbundne Landbrugsudstilling. Cammermeyer, Christiania.
  • Juve, Jørgen (red.) 1952. Nordmenn i eventyr og virkelighet. Programbyrået, Oslo.
  • Myhre, Jan Eivind: Hovedstaden Christiania : fra 1814 til 1900. Utg. Cappelen. 1990. Mal:Bokhylla.



Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.