Guttehjemmet August Herman Francke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttene stilt opp foran hjemmet i Kirkeveien.
Foto: Oslo Museum (1914/1915).

Guttehjemmet August Herman Francke, også kalt Egede Nissens barnehjem, da det ble startet og bestyrt av pastor Søren Christian Henrik Egede (Severus) Nissen, lå i Kirkeveien 23-25B i Kristiania. Hjemmet holdt til i en murgård fra 1897, adr. 23B, som var oppført for barnehjemmet av arkitekt Olaf Boye.

Egede Nissen

Egede Nissen kom fra stillingen som fungerende fengselslærer ved Oslo kretsfengsel og opplevde at barn helt ned i 10 årsalderen ble fengslet fordi familien var nødstilt. Han var hjemmets bestyrer i hele denne perioden og fortsatte i denne funksjonen da det flyttet til Bærum.

Navnet

Hjemmet hadde navn etter den tyske teologen og pedagogen August Hermann Francke (1663-1727), en av pietismens grunnleggere, og grunnlag blant annet Waisenhuset i Halle, som også dannet modell for waisenhusene i Norden. Etter hvert ble også ... og dr Bernardo lagt til guttehjemmets navn, da Egede Nissen ønsket å kombinere Franckes kasernemodell og strenge religiøse oppdragelse sammen med den irske legen og filantropen Thomas John Barnardos familiemodell og få dette fram i navnet.

Flytting til Bærum

Utdypende artikkel: Wøyen guttehjem

Hjemmet ble etter hvert for lite, ut det ble utarbeidet planer for utvidelse, og dette skulle rundt 1915 finansieres av innsamlede midler. Men dyrtiden som følge sv første verdenskrig satte en stopper for disse.

I tråd med Franckes ideoligi så de seg om etter mer landlige omgivelser, og i 1917 ble Østre Wøien gård i Bærum kjøpt inn, og Vestre Wøien året etter.

I 1918 flyttet hjemmet til den samlede Wøyen gård i Bærum og tok navnet Wøyen guttehjem og hadde da rom for mellom 80 og 100 gutter, fra førskolealder og fram til konfirmasjonen i 15 års alderen.

Kilder


Koordinater: 59.92496° N 10.70966° Ø