Hans Henriksen (1893–1942): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Cnyborg flyttet siden Hans Henriksen til Hans Henriksen (1893–1942) uten å etterlate en omdirigering)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Hans Henriksen''' (1893-1942)
'''[[Hans Henriksen (1893–1942)|Hans Henriksen]]''' (født [[15. mai]] [[1893]] i [[Stavanger]], død [[1942]]) var fotograf i [[Oslo|Kristiania]] og [[Stavanger]].
Født i Risør 15.05.1893, død 1942. Sønn av en skipsfører. Kom med familien til Stavanger i 1908. Henriksen utdannet seg først som bokbinder hos sin svoger, Gustav Paulsen, men ble tidlig fanget opp av fotokunsten. Han studerte fotografi i København og Tyskland, deretter arbeidet han som omreisende selger for fotoforretningen Nerlien i Oslo. Drev en periode Fotocentralen, som den gang leverte alle bilder til aviser og andre bildemedier. Han fikk et navn som pressfotograf, og startet eget fotofirma i Oslo, Henriksen og Steen. Dette drev han i syv år. Han drev uten næringsbrev og ble anmeldt for ulovlig næringsdrift. Deretter vendte han tilbake til Stavanger, der han startet firmaet Fotohuset i 1929. I de siste årene av sitt liv drev han en liten spesialforretning i Steinkargaten. Samtidig med driften av firmaet leverte han en rekke gode reportasjebilder til Stavanger Aftenblad, og han ble snart anerkjent som en meget habil pressefotograf også her.   Henriksen var redaktør av tidsskriftet Foto-Revy, organ for fag- og amatørfotografi utgitt av J.L. Nerlien, fra det første nummeret i juli 1921 til det femte nummeret i 1922. Han var en av stifterne av Oslo Kamera Klub (OKK) og formann i klubbens fire første år. Hans erfaringer med amatørfotografforeninger fra sitt Københavnopphold, gjorde at han var helt sentral i organiseringen av OKK, i klubbaktiviteter og i utarbeidelsen av klubbens møteprogram. Utnevnt til æresmedlem av OKK 1931.   Han tok initiativet til å starte amatørfotoklubb også Stavanger. I København fikk han gullmedalje for beste amatørfotografi.     Virkesteder:  1929-1942: Stavanger  1922 ca-1929 ca: Oslo
 
Han var sønn av skipper og senere fabrikkarbeider Henrik Henriksen og Emilie Henriksen. I [[folketellinga 1900]] var familien bosatt i [[Fjellsmuget (Stavanger)|Fjellsmuget]] 2 i Stavanger. Det var da fem barn, deriblant Hans, som bodde med foreldrene. Det er registrert i folketellinga at de tilhørte [[metodistkirken]]. Farens yrke var forhenværende skipper, nå fabrikkarbeider I [[folketellinga 1910]] bodde han med foreldrene og en yngre bror i [[Løvdahls gate (Stavanger)|Løvdahls gate]] 29 i Stavanger. Faren var nå trådstiftarbeider.
 
Henriksen utdannet seg først som bokbinder hos sin svoger Gustav Paulsen, men ble tidlig fanget opp av fotokunsten. Han studerte fotografi i [[København]] og [[Tyskland]], deretter arbeidet han som omreisende selger for fotoforretningen [[J.L. Nerlien|Nerlien]] i Oslo. Drev en periode [[Fotocentralen]], som den gang leverte alle bilder til aviser og andre bildemedier. Han fikk et navn som pressfotograf, og startet eget fotofirma i Oslo, [[Henriksen og Steen]]. Dette drev han i syv år. Han drev uten næringsbrev og ble anmeldt for ulovlig næringsdrift. Deretter vendte han tilbake til Stavanger, der han startet firmaet [[Fotohuset (Stavanger)|Fotohuset]] i 1929. [[Thor Steensen]] tok over firmaet i Oslo. I de siste årene av sitt liv drev Henriksen en liten spesialforretning i [[Steinkargaten (Stavanger)|Steinkargaten]]. Samtidig med driften av firmaet leverte han en rekke gode reportasjebilder til ''[[Stavanger Aftenblad]]'', og han ble snart anerkjent som en meget habil pressefotograf også her. Henriksen var redaktør av tidsskriftet ''Foto-Revy'', organ for fag- og amatørfotografi utgitt av [[J.L. Nerlien]], fra det første nummeret i juli 1921 til det femte nummeret i 1922.  
 
Han var en av stifterne av [[Oslo Kamera Klu]] (OKK) og formann i klubbens fire første år. Hans erfaringer med amatørfotografforeninger fra sitt Københavnopphold, gjorde at han var helt sentral i organiseringen av OKK, i klubbaktiviteter og i utarbeidelsen av klubbens møteprogram. Utnevnt til æresmedlem av OKK 1931. Han tok initiativet til å starte amatørfotoklubb også Stavanger. I København fikk han gullmedalje for beste amatørfotografi.
 
==Kilder==
==Kilder==
* {{folketelling|pf01037252015041|Hans Henriksen|1900|Stavanger kjøpstad}}
* {{folketelling|pf01036615007683|Hans Henriksen|1910|Stavanger kjøpstad}}
*{{Preusfotograf|1459|Hans Henriksen}}
*{{Preusfotograf|1459|Hans Henriksen}}
*Kilder:      Mortensen, Rolf: Bildet lever. 1946  Stavanger Aftenblad 01.09.1993.  Bonge, Susanne: Upublisert materiale (SFFR).  Svinningen, Tone: Forenkler vi våre motiver for meget? Bildet lever! nr. 8, NFHF Oslo 2002 (Kilde for Henriksens biografi oppgis til nekrologer i Stavanger Aftenblad 30.05.42 og Morgenbladet 02.06.42)
* Mortensen, Rolf: ''Bildet lever.'' 1946   
* ''Stavanger Aftenblad'' 01.09.1993.   
* Bonge, Susanne: Upublisert materiale (SFFR).   
* Svinningen, Tone: «Forenkler vi våre motiver for meget?» ''Bildet lever!'' nr. 8, NFHF Oslo 2002 (Kilde for Henriksens biografi oppgis til nekrologer i ''Stavanger Aftenblad'' 30.05.42 og ''Morgenbladet'' 02.06.42)


{{Preus fotoregister}}
{{Preus fotoregister}}
{{spire}}


{{DEFAULTSORT:Henriksen, Hans}}
{{DEFAULTSORT:Henriksen, Hans}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Fotografer]]
[[Kategori:Fotografer]]
[[Kategori:Stavanger kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1893]]
[[Kategori:Fødsler i 1893]]
[[Kategori:Dødsfall i 1942]]
[[Kategori:Dødsfall i 1942]]

Sideversjonen fra 2. jun. 2014 kl. 08:12

Hans Henriksen (født 15. mai 1893 i Stavanger, død 1942) var fotograf i Kristiania og Stavanger.

Han var sønn av skipper og senere fabrikkarbeider Henrik Henriksen og Emilie Henriksen. I folketellinga 1900 var familien bosatt i Fjellsmuget 2 i Stavanger. Det var da fem barn, deriblant Hans, som bodde med foreldrene. Det er registrert i folketellinga at de tilhørte metodistkirken. Farens yrke var forhenværende skipper, nå fabrikkarbeider I folketellinga 1910 bodde han med foreldrene og en yngre bror i Løvdahls gate 29 i Stavanger. Faren var nå trådstiftarbeider.

Henriksen utdannet seg først som bokbinder hos sin svoger Gustav Paulsen, men ble tidlig fanget opp av fotokunsten. Han studerte fotografi i København og Tyskland, deretter arbeidet han som omreisende selger for fotoforretningen Nerlien i Oslo. Drev en periode Fotocentralen, som den gang leverte alle bilder til aviser og andre bildemedier. Han fikk et navn som pressfotograf, og startet eget fotofirma i Oslo, Henriksen og Steen. Dette drev han i syv år. Han drev uten næringsbrev og ble anmeldt for ulovlig næringsdrift. Deretter vendte han tilbake til Stavanger, der han startet firmaet Fotohuset i 1929. Thor Steensen tok over firmaet i Oslo. I de siste årene av sitt liv drev Henriksen en liten spesialforretning i Steinkargaten. Samtidig med driften av firmaet leverte han en rekke gode reportasjebilder til Stavanger Aftenblad, og han ble snart anerkjent som en meget habil pressefotograf også her. Henriksen var redaktør av tidsskriftet Foto-Revy, organ for fag- og amatørfotografi utgitt av J.L. Nerlien, fra det første nummeret i juli 1921 til det femte nummeret i 1922.

Han var en av stifterne av Oslo Kamera Klu (OKK) og formann i klubbens fire første år. Hans erfaringer med amatørfotografforeninger fra sitt Københavnopphold, gjorde at han var helt sentral i organiseringen av OKK, i klubbaktiviteter og i utarbeidelsen av klubbens møteprogram. Utnevnt til æresmedlem av OKK 1931. Han tok initiativet til å starte amatørfotoklubb også Stavanger. I København fikk han gullmedalje for beste amatørfotografi.

Kilder

  • Hans Henriksen i folketelling 1900 for Stavanger kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Hans Henriksen i folketelling 1910 for Stavanger kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Hans Henriksen på Digitalt museum.
  • Hans Henriksen på KulturNav
  • Mortensen, Rolf: Bildet lever. 1946
  • Stavanger Aftenblad 01.09.1993.
  • Bonge, Susanne: Upublisert materiale (SFFR).
  • Svinningen, Tone: «Forenkler vi våre motiver for meget?» Bildet lever! nr. 8, NFHF Oslo 2002 (Kilde for Henriksens biografi oppgis til nekrologer i Stavanger Aftenblad 30.05.42 og Morgenbladet 02.06.42)


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hans Henriksen (1893–1942) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.