Hans Henriksen (1893–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse på side 5 i 1ste Mai 7. januar 1937

Hans Henriksen (født 15. mai 1893 i Stavanger, død 1942) var fotograf i Kristiania og Stavanger.

Han var sønn av skipper og senere fabrikkarbeider Henrik Henriksen og Emilie Henriksen. I folketellinga 1900 var familien bosatt i Fjellsmuget 2 i Stavanger. Det var da fem barn, deriblant Hans, som bodde med foreldrene. Det er registrert i folketellinga at de tilhørte metodistkirken. Farens yrke var forhenværende skipper, nå fabrikkarbeider I folketellinga 1910 bodde han med foreldrene og en yngre bror i Løvdahls gate 29 i Stavanger. Faren var nå trådstiftarbeider.

Henriksen utdannet seg først som bokbinder hos sin svoger Gustav Paulsen, men ble tidlig fanget opp av fotokunsten. Han studerte fotografi i København og Tyskland, deretter arbeidet han som omreisende selger for fotoforretningen Nerlien i Oslo. Drev en periode Fotocentralen, som den gang leverte alle bilder til aviser og andre bildemedier. Han fikk et navn som pressfotograf, og startet eget fotofirma i Oslo, Henriksen & Steen. Dette drev han i syv år. Han drev uten næringsbrev og ble anmeldt for ulovlig næringsdrift. Deretter vendte han tilbake til Stavanger, der han startet firmaet Fotohuset i 1929. Thor Steensen tok over firmaet i Oslo. I de siste årene av sitt liv drev Henriksen en liten spesialforretning i Steinkargaten. Samtidig med driften av firmaet leverte han en rekke gode reportasjebilder til Stavanger Aftenblad, og han ble snart anerkjent som en meget habil pressefotograf også her. Henriksen var redaktør av tidsskriftet Foto-Revy, organ for fag- og amatørfotografi utgitt av J.L. Nerlien, fra det første nummeret i juli 1921 til det femte nummeret i 1922.

Han var en av stifterne av Oslo Kamera Klubb (OKK) og formann i klubbens fire første år. Hans erfaringer med amatørfotografforeninger fra sitt Københavnopphold, gjorde at han var helt sentral i organiseringen av OKK, i klubbaktiviteter og i utarbeidelsen av klubbens møteprogram. Utnevnt til æresmedlem av OKK 1931. Han tok initiativet til å starte amatørfotoklubb også Stavanger. I København fikk han gullmedalje for beste amatørfotografi.

Kilder

Ekterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hans Henriksen (1893–1942) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.