Rolf Mortensen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rolf Mortensen (født 19. november 1899 i Kristiania, død 27. juli 1975) var fotograf i Oslo fra 1925 til sin død i 1975. Han kom som ganske ung med i den nystartede Kristiania Kameraklubb. Etter det var han snart å finne blant de ledende i konkurranser og i administrasjonen. Særlig var han aktiv i de første større forsøk på å knytte Norge til det internasjonale fotomiljø, et arbeide han fortsatte med i godt over 30 år.

Han var sønn av typograf og fagredaktør Bernt Petter August Mortensen (f. 1860 i Kristiania) og Marthe Marie Mortensen (f. 1862 i Ullensaker). I folketellinga 1900 finner vi ham som den yngste av fem søsken i Grønlandsleiret 20. Hans farmor, Inger Olsen fra Stange, bodde også hos dem. Ved folketellinga 1910 hadde de flytta til Grønlandsleiret 26; farmora bodde ikke der lenger, men de hadde en ufør slektning hos seg. I den kommunale tellinga fra 1923 finner vi ham også i Grønlandsleiret 26, nå med korrespondent som yrke. Han bodde fortsatt sammen med foreldrene, og faren hadde blitt invalid.

I løpet av sin mest aktive periode som fotograf skrev han tre grunnbøker i fotografering. I noen år satt han som redaktør av tidsskriftet Kamera. Han skrev også Oslo Kamera Klubbs historie for perioden 1921-1946, Bildet lever. Men det var som utøvende fotograf han gjorde sin største innsats. Han kom aktivt med på den tiden da «de frie prosessene» ble til. Han var snart å finne blant de ledende i genren. Senere var han i fremste rekke for «den nye saklighet». Mens han tidligere var mest opptatt av landskapet og bymotivet, tok han i denne tiden for alvor opp stilleben-fotografiet som han kom til å beherske som ingen annen. Fra denne genre utviklet han sin særegne form, hvor fotografi og bildetittel flyter sammen til det sterkt assosierende tittel/bilde. Ved siden av sin store innsats som fotograf var han i sin sivilstand først kontorsjef i firmaet Sverre Young A/S. Senere startet og ledet han sin egen bedrift i garnkonfeksjon.

Rolf Mortensen var hedret med det internasjonale HonFIAB, Honorable de la Fédération Internationale de L`Art Photographique, og æresmedlemskap i såvel Norsk Selskap for Fotografi som i Oslo Kamera Klubb.

Broren Asbjørn Mortensen var amatørfotograf, også han medlem av Oslo Kamera Klubb.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Rolf Mortensen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.