Hans Kristian Nordsveen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Kristian Nordsveen (født 1827 i Østre Toten, død 23. juli 1910 samme sted) var smed. Han bodde og virka på bruket Nordsveen i Nordlia, Østre Toten kommune. I lokalmiljøet gikk han under navnet «Nordsvesmeden».

Nordsveen var født i Maurbru under storgarden Rogneby, som sønn av husmann Kristian Eriksen. I folketellingene fra 1865 til 1900 er han registrert på småbruket Nordsveen ved Faukal. Nordsveen var gift med Berte Marie Kristiansdatter, født i Kolbu, og ifølge 1865-tellinga hadde de tre døtre.

I Totens bygdebok heter det at Nordsvesmeden laga ploger, noe som bekreftes av folketellinga i 1875, der han tituleres som «Selveier og Bruger og ved Siden heraf Plaugsmed». Storebroren Even Kristiansen Grøtberg (1820-1905) var forresten kjent som den dyktigste ard- og plogsmeden på Opplanda. Også Hans Kristian Nordsveens nærmeste nabo, Nils Faukald, dreiv som smed.

På sine eldre dager meldte Nordsveen seg ut av statskirka og ble en av de få dissenterne i Nordlia. 27. februar 1899, da Nordlikirka var under bygging, noterte soknepresten at «Han mødte personligt og modtog Attest om Udmældelse». I likhet med blant annet husholderska Johanne Hansen og budeia på nabogarden Båkinn meldte Nordsveen seg inn i Adventistsamfunnet.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker