Hans Marenius Christian Mikelborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. des. 2014 kl. 13:54 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Utbygging - Fortsatt UNDER ARBEID)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Marenius Christian Mikelborg, født 8. april 1851 i Tovik i det som den gang var Trondenes kommune og seinere ble Skånland kommune, død 7. november 1933. Han var sønn av Tarald Andreas Giæver Mikelborg og hustru Maren Maria Eliasdatter, som hadde bygslet seg en husmannsplass. Hans Mikelborg ble gift med Hansine, født 13. april 1951, død 24. desember 1933, som var datter av Simon Christian Kildal Harr Rasmussen, Renså og hustru Johanne Hansdatter fra samme sted.

Barndom - oppvekst

Hans Mikelborg ble fisker, bonde, ordfører og stortingsrepresentant. Han hadde ingen utdannelse foruten allmueskolen (eldre betegnelse på grunnskolen, som etter 1889 ble avløst av Folkeskolen). Det ble omgangsskole på ham, men de allmennkunnskapene han fikk kan ikke på noen måte sammenlignes med hva elever i den seinere folkeskole og grunnskole ble til del. Det var ingen feil på læreren, som i dette tilfelle het Christian Olsen. Han var uteksaminert fra Trondenes Seminarium, som på den tiden hadde 36 ukers årlig undervisningsplikt. Undervisningen ble da gitt på gårdene i angjeldende region. I Christian Olsens tilfelle strakk den seg fra Sør-RollnesRolløya i det som seinere ble Ibestad kommune og til Trøssen, og som fra Tovik til Trøssen utgjør en strekning på ca. 25 kilometer, i tillegg til turen over fjorden fra Rolløya til Tovik. På Tovik-gården var det undervisning i 4 uker, som i det vesentlige gikk ut på å lære Katekismen med Luthers forklaringer i tillegg til bibelhistorien. Lesing ble det mindre av og regnings-pensumet var enda snevrere, men klarte han å lære seg å lese, kunne han jo lære mer selv, ved det vi betegner selvstudium. Og det gjorde Hans. Men først kom den mer moderne skoleloven av 1860 og revolusjonerte barnas hverdag. Det ble opprettet fastskole på Sandstrand med 14 ukers årlig undervisningstid for de 91 skolebarna på strekningen Sør-Rollnes - Trøssen.

men han viste tidlig usedvanlige evner som høvedsmann og politisk leder. Han ble valgt inn på Stortinget for Venstre i perioden 1895-1897. Der var han sekretær for landbrukskomiteen og ble dessuten oppnevnt til medlem av sivilprosesskommisjonen. Hans praktiske og juridiske erfaring kom til nytte da han etter århundreskiftet ble betjent i det nyopprettede fiskerioppsynet i Gryllefjord.

Det var likevel som kommunepolitiker han nedla storparten av sitt arbeid i det offentliges tjeneste. I 40 år var han medlem av Trondenes herredsstyre, hvorav 28 år som ordfører og varaordfører.

Da Arbeiderpartiet fikk sitt store gjennombrudd i Trondenes, ble han en av veteranene der.

Da han fikk ordførervervet i 1914, var det ikke fordi partiet hans var størst, men fordi han av flertallet ble ansett for å være den beste kandidaten. Han ble gjenvalgt og hadde ordførervervet i to 3-årsperioder. Varaordfører de to første årene var venstremannen Anders Hansen, Gausvik og de fire siste årene Peder Hartvigsen, Skånland.

Mikelborg var sammen med Kristian Tønder en sterk agitator for utbygging av nytt Harstad sykehus da sykehusstriden mellom Harstad og Tromsø toppet seg på et amtsting i 1917. En av deres sterkeste motstandere var stortingsmann Jørgen Pedersen (V) fra Borkenes. Mikkelborgs gruppe oppnådde et knappest mulig flertall til fordel for sykehusbygging i Harstad.

I 1923 ble Mikelborg hedret med Borgerdådsmedaljen for sin innsats i det offentlige liv. (Denne medaljen, som ble innstiftet i 1919 og utdelt for siste gang til Jens Chr. Hauge i 1995, var den nest høyest rangerte utmerkelsen i Norge, etter Krigskorset.)

Kilder