Hilbert Johannessen

Hilbert Johannessen (født på Tisnes i Tromsøysund i 1846, død mai 1946) var handelsmann i Tromsø. I 1869 giftet han seg med Leonore Marie Johannesdatter, også hun født i 1846.

"Sild-Hilbert" Johannessen
"Brødrenes Prøve var siste Tromsøskute i Arkangelsk, 1920

Johannessen begynte i det små i 1880-årene med omsetning av sild og markedsvarer og skaffet seg brygge ved Sørhavna i Tromsø. Etter hvert utvidet han og kjøpte Ebeltoftbrygga, Strandgata 47, i 1910. Han var en foregangsmann for motordrevne fartøyer og bygde i 1909 M/K ”Fremtiden” ved Eliassen-verftet i Tromsø. ”Brødrenes prøve” ble bygd i 1912 ved Tromsø Skipsverft, det første dieseldrevne føringsfartøy i Nord-Norge.

Konjunkturoppgangen under første verdenskrig gjorde ham til en av byens største innenfor sild, fisk og en rekke andre varer. Johannessen var svært aktiv i pomorhandelen og hans «Brødrenes prøve» var den siste Tromsøskuta som var i Arkangelsk, i 1920, i et mislykket forsøk på å selge sild. I tillegg til egne forretninger hadde «Sild-Hilbert» styreverv i flere bedrifter og var en aktiv kommunepolitiker i Tromsø. Sønnene Haakon og Johan deltok i firmaet og hadde dessuten egne forretninger.

Hilbert Johannessen ble nesten 100 år gammel.

Se også Strandgata 14, Tromsø.

Kilde