Jo Gjende

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jo Gjende
Foto: ca 1850

Jo Gjende, egentlig Jo Tjøstolvsson Kleppe (født 1794, døpt (24. august) på Kleppe i Vågå, død 27. februar 1884 i Heidal i nåværende Sel kommune) var fjellkar og reinskytter. Foreldrene var Tjøstel Olsson Kleppe (ca. 1750–1797) og Marit Pedersdotter Horgen (ca. 1750–1798).

Jo Gjende var en legendarisk reinsjeger midt på 1800-tallet, som i en periode av livet sitt bodde året rundt ved Gjende i Jotunheimen og levde av jakt. Det var omkring Gjende, Bessvatnet, Russvatnet og Veodalen, i Heimdalsfjellet og på flya mot Valdres at Jo helst drev med jakt. Her ble han kjent med mange gamle fjellmenn og jegere, og lærte av dem. Rundt 1840 bygde Jo seg en bu ved Gjendeosen. Litt senere bygde han seg også en bu ved vestre enden av Gjende. I en periode bodde Jo året rundt ved Gjende, og det var her han fikk navnet «Gjende».

Etter at foreldrene døde da han var i treårsalderen, vokste han opp hos sin tante på gården Heringstad i Heidal, hvor også moren var fra. I sine unge år drev han noe handelsvierksomhet, og la seg opp litt penger. Men dette var ikke noe for ham, og han var mer interessert i jakt og fiske. Han ble tidlig kjent som en god storfuglskytter.

På sine eldre dager kjøpte han gården Brurusten, også i Heidal, hvor han bodde til han døde.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!