Kampen (Oslo)

Kampen er et strøk i Oslo, mellom Tøyen og Vålerenga, preget av eldre bebyggelse fra 1800-tallet, særlig trehusbebyggelse. Kampen er i dag en del av Bydel Gamle Oslo. Ordet kamp betyr bergkolle, og beskriver strøkets beliggenhet i gammel utmark rundt en kolle.

Bøgata på Kampen.
Kart over Kampen sogn fra 1911.

Kampen ble innlemmet i Kristiania kommune så sent som i 1878, og hadde derfor ikke vært omfattet av tvangen til å bygge i mur som gjaldt i hovedstaden. Dette har vært med på å gi Kampen særpreg. I motsetning til flere andre forsteder har mange trehus blitt bevart her.

Forfatteren Thorbjørn Egner (1912-90) vokste opp på Kampen, i Normannsgata 5. Plassen foran Kampen kirke bærer fra 1992 navnet Thorbjørn Egners plass. Egner har gitt uttrykk for at oppveksten på Kampen har inspirert forfatterskapet hans.

Kampen kirke, arkitekt Jacob Nordan, ble innviet i 1882. Det er en treskipet mursteinskirke i nygotikk med rundt 800 sitteplasser. Kampen skole (Normannsgata 57) ble oppført i 1888 med arkitekt Ove Ekman, (utvidet i 1902), kombinert barne- og ungdomsskole 1978-1999, deretter kun barneskole igjen. I 1885 kjøpte kommunen løkkeeiendommen Utsikten, hvor Kampen park ble oppretta noen år senere.

Kampens friluftsbad lå rett øst for skolegården mot Gjøvikbanen, hvor det i dag er barnehager. Badet, populært kalt «Ishuset» på grunn av sitt kalde vann, var likevel populært i en bydel hvor mange iikke hadde bad hjemme. Det eksisterte fra 1921 til 1946.

Begrepet kampegutt viser egentlig til en mannsperson fra Kampen, men også Kampen Janitsjarorkester har kallenavnet Kampegutta.

Kilder og referanser