Kampen kirke (Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 44: Linje 44:
En omfattende brann som raserte en mengde små hus i kvartalet mellom Bøgata og Normannsgata fristilte en svært attraktiv kirketomt og oppføringen av kirken ble påbegynt i desember 1879 etter tegninger av [[Jacob Wilhelm Nordan]]. Det ble bevilget kr 108 000 (2020 tilsv rundt åtte millioner) til byggingen og byggearbeidene ble ledet av murmestrene J. Paulsen og F. Johannessen.
En omfattende brann som raserte en mengde små hus i kvartalet mellom Bøgata og Normannsgata fristilte en svært attraktiv kirketomt og oppføringen av kirken ble påbegynt i desember 1879 etter tegninger av [[Jacob Wilhelm Nordan]]. Det ble bevilget kr 108 000 (2020 tilsv rundt åtte millioner) til byggingen og byggearbeidene ble ledet av murmestrene J. Paulsen og F. Johannessen.


Utformingen er som en utpreget treskipet [[langkirke]], oppført i upusset rød tegl i en enkel [[Nygotikk|nygotisk stil]]. Kirken ligger ved dagens [[Thorbjørn Egners plass]] på toppen av den sterkt skrånende [[Nannestadgata (Oslo)|Nannestadgata]], og danner et mektig fondmotiv i denne.  
Utformingen er som en utpreget treskipet [[langkirke]], oppført i upusset rød tegl i en enkel [[Nygotikk|nygotisk stil]]. Kirken ligger ved dagens [[Thorbjørn Egners plass]] på toppen av den sterkt skrånende [[Nannestadgata (Oslo)|Nannestadgata]], og danner et mektig fondmotiv i denne og denne plasseringen gjør at kirken kan sees på lang avstand.


Kampen menighet ble offisielt opprettet 29. mai 1880 og den nye menigheten benyttet i byggeperioden [[Grønland kirke]] fra 1868 og [[Betania bedehus (Oslo)|Betania bedehus]].
Kampen menighet ble offisielt opprettet 29. mai 1880 og den nye menigheten benyttet i byggeperioden [[Grønland kirke]] fra 1868 hver tredje søndag og [[Betania bedehus (Oslo)|Betania bedehus]].


== Interiør ==
== Interiør ==

Sideversjonen fra 24. feb. 2020 kl. 08:52

Kampen kirke (Oslo)
Kampen kirke Oslo 2012.jpg
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Sted: Thorbjørn Egners plass, Kampen, Oslo
Byggeår: 1879–1882
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Oslo domprosti
Fellesråd: Oslo
Sokn: Kampen
Periode: Nygotikk
Arkitekt: Jacob Wilhelm Nordan
Teknikk: mur
Materiale: teglstein
Tårn: Over hovedinngangen
Skip: treskipet langkirke
Altertavle: Axel Ender
Orgel: August Nielsens orgelfabrikk, ombygget flere ganger, i 1999 ført tilbake til sine originale 12 stemmer.
Sitteplasser: 800
Annen informasjon: Hoveddøren dekorert i 1913 av Enevold Thømt

Kampen kirke er en treskipet langkirke bygget i teglstein i en enkel nygotisk stil. Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan og den ble innviet 29. november 1882 av biskop Carl Peter Parelius Essendrop.

Historie

Planlegging av kirke for dette området ble satt igang umiddelbart etter at Kampen ble innlemmet i byen ved byutvidelsen i 1878.

En omfattende brann som raserte en mengde små hus i kvartalet mellom Bøgata og Normannsgata fristilte en svært attraktiv kirketomt og oppføringen av kirken ble påbegynt i desember 1879 etter tegninger av Jacob Wilhelm Nordan. Det ble bevilget kr 108 000 (2020 tilsv rundt åtte millioner) til byggingen og byggearbeidene ble ledet av murmestrene J. Paulsen og F. Johannessen.

Utformingen er som en utpreget treskipet langkirke, oppført i upusset rød tegl i en enkel nygotisk stil. Kirken ligger ved dagens Thorbjørn Egners plass på toppen av den sterkt skrånende Nannestadgata, og danner et mektig fondmotiv i denne og denne plasseringen gjør at kirken kan sees på lang avstand.

Kampen menighet ble offisielt opprettet 29. mai 1880 og den nye menigheten benyttet i byggeperioden Grønland kirke fra 1868 hver tredje søndag og Betania bedehus.

Interiør

Altertavlen ble utført av Axel Ender og kirkeorgelet ble levert av August Nielsens orgelfabrikk. Dette har blitt ombygget flere ganger, men i 1999 ble det ført tilbake til sine originale 12 stemmer.


Ved en oppussing av kirken i 1913 ble hoveddøren dekorert med de fire evangelistenes symboler, utført av kunstneren Enevold Thømt og bekostet av kong Haakon VII. I 1940 ble kirken malt innvendig.

Verneverdig

Kirken ble listeført som verneverdig 9. januar 2001 i henhold til Kirkerundskrivet T-3/2000.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.91195° N 10.78197° Ø