Landbruksmuseet for Møre og Romsdal

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. mar. 2009 kl. 18:49 av Halvard (Samtale | bidrag) (Ny side: '''Landbruksmuseet på Gjermundnes''' eller '''Gjermundnes Museum''' er en avdeling av Romsdalsmuseet. Museet er bygd opp rundt den tidligere storgården Gjermundnes. Stedet har fra...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Landbruksmuseet på Gjermundnes eller Gjermundnes Museum er en avdeling av Romsdalsmuseet. Museet er bygd opp rundt den tidligere storgården Gjermundnes. Stedet har fra 1898 har vært fylkeslandbruksskole i Møre og Romsdal.

Landbruksmuseet på Gjermundnes ligger på Vikebukt i Vestnes kommune i Møre og Romsdal.

Storgården

Gjermundnes har vært en storgård, med røtter langt bakover. I vikingetiden var det neskongen Gjermund, som bodde på gården. På 1500-tallet var gården under Giskegodset. Senere, tidlig på 1600-tallet holdt futen til på gården.

Landbruksskolen

Det var Romsdals amt (nå Møre og Romsdal fylke) som kjøpte storgården Gjermundnes i 1898 i den hensikt å starte fylkeslandbruksskole. I 1908 stod en ny driftsbygning klar for å tilfredsstille alle krav som ble satt tilen fylkeslandbruksskole. I 1972 var bygningen nedslitt og det ble besluttet å rive den. Samtidig stod en ny driftsbygning ferdig. Senere er denne driftsbygningen renovert og omgjort til museum, med støtte fra Fylkesutvalget, Riksantikvaren og Vestnes kommune.

Landbruksmuseet

Landbruksmuseet på Gjermundnes ble etablert i 1979. Den 8. august 1981 ble Gjermundnes landbruksmuseum offisielt åpnet. Samtidig var det en jubileumsutstilling på Landbruksskolen i regi av Møre og Romsdal landbruksselskap. Den gamle løa på Gjermundnes er en del av museet.

Landbruksmuseet på Gjermundnes hovedoppgave er å formidle og dokumentere norsk landbrukshistorie i Møre og Romsdal, med særlig vekt på slutten av 1800-tallet og fram til nåtiden. Samlingene omfatter ulike landbruksmaskiner, redskap og bruksting. Men også relevant litteratur, bilder og annet som kan knyttes til landbrukshistorien.

Landbruksskolen har vært viktigste for landbruket i regionen. To av elevrommene er tilbakeført til slik de var før og etter at landbruksskulen i 1923 fikk elektrisitet.

Ved muuseet finnes et parkanlegg, fra 1758, med en allé av eik. Det er også en urtehage ved skolen.

Eksterne lenker