Langøya (Holmestrand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Langøya fotografert fra Botne.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Langøya ligger i Holmestrandfjorden, som er en del av Oslofjorden, utenfor Holmestrand. Øya lå i Re kommune fram til 1992, da den ble overført til Holmestrand kommune.

Øya er ca. 3,2 km lang og ca. 500 m bred. Den består av kalkstein fra kambrosilur, med en alder på 300-400 millioner år.

Kalksteinsbrudd

Det var tidligere kalksteinsbrudd på øya. Industrielt uttak begynte i 1899, for bruk i sementproduksjonen til Christiania Portland Cementfabrik (CPC) på Slemmestad. Langøya var en betydelig råstoffkilde fram til 1985, da produksjonen av sement ble nedlagt. Det ble til sammen brudt ut 45 millioner tonn kalkstein og har på den tidligere 25 meter høye øya etterlatt to kratere som da var rundt 45 meter under havoverflaten. I 1920 hadde sementfabrikken 120 mann som arbeidet i kalksteinsbruddene på Langøya.

Lastemaskinen fra 1927, nå plassert utenfor Cementmuseet på Slemmestad.
Foto: Røyken historielag (1990-åra).

I 1927 kjøpte sementfabrikken en stor lastemaskin, produsert Menck & Hambrock i Hamburg i 1926. Denne er bygget av tre og drevet med strøm. Dette kjøpet kom i forbindelse med en omfattende rasjonalisering av produksjonsprosessen ved kalksteinbruddet. Fram til da ble det meste av arbeidet utført manuelt ved at kalksteinen ble lastet for hånd i vagger og skjøvet fram til knuseriet. I 1927 ble det anlagt jernbane på Langøya med lokomotiver og annet materiell ble kjøpt inn fra nedlagte jernbaner, som Lierbanen og Holmestrand-Vittingfossbanen, tilsammen ti damplokomotiv fraktet kalksteinen opp fra bruddene og til utskipningskaia.

Grave- og opplastemaskinen ble drevet elektrisk og bruken av maskinen og jernbanen førte til at arbeidsstyrken ble redusert fra 130 til 50 personer. Lastemaskinen var i drift på Langøya fram til 1955.

Avfallshåndtering

På Langøya ligger fra 1985 avfallshåndteringsanlegget NOAH-Langøya (tilhørende Norsk Avfallshandtering AS). Anlegget utnytter de tidligere dagbruddene på øya, hvor avfallet blir blandet med kalkmasse og størkner til en hard masse som rundt 2024 vil ha fylt igjen kraterne.

NOAH har søkt om å lagre avfall videre i høyden over dagen høydenivå i terrenget, men dette har utløst lokal motstand.

Kilder og referanser


Koordinater: 59.4924° N 10.3841° Ø