Lokalhistoriewiki:Hovedside: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Tilbakestilte endring av Admin72 (diskusjon · blokker) til siste versjon av Siri J)
Linje 20: Linje 20:


[[Kategori:Forsider|Hovedside]]
[[Kategori:Forsider|Hovedside]]
’’’Næringslivet i lokalhistorien’’’ er en samling med tips rundt det å skrive næringslivshistorie fra et lokalt ståsted.
==Hva er næringslivshistorie?==
Næringslivshistorien kan omhandle alle former for menneskelig aktivitet som har til formål å brødfø folk, men man skiller gjerne ut primærnæringene i landbruks-, skogbruks- og fiskerihistorie. Dermed blir det sekundærnæringene (vareproduksjon og –foredling) og tertiærnæringene (serviceytere) som står i sentrum.
==Hvorfor næringslivshistorie?==
Næringslivet er helt sentralt i utformingen av et lokalsamfunn etter overgangen til pengebasert økonomi. Noen sentrale problemstillinger er:
* Finnes det mange lokale arbeidsplasser, eller er det mange pendlere?
* Finnes det et bredt tjenestetilbud, eller  er innbyggerne avhengige av å reise andre steder?
* Har man hatt et stabilt næringsliv, eller har det være mange små og store kriser?
* Har stedet en hjørnesteinsbedrift, eller har det vært en slik bedrift som nå er nedlagt?
Svarene på disse spørsmålene kan bidra til å svare på andre spørsmål om lokalsamfunnet, for eksempel i forhold til inn- og utflytting (arbeidsplasser), anlegging av nye boligområder (befolkningsøkning og mer velstand), mulighetene for offentlige prosjekter (skattegrunnlaget) og annet.
===Institusjonsorientert===
Næringslivshistorien kan skrives med institusjoner i sentrum, det vil si for eksempel en butikk, fabrikk eller finansinstitusjon. Mange slike artikler skrives på bestilling i forbindelse med jubileer, mens andre skrives for å fortelle om en viktig bedrift på stedet. Ofte kan en slik artikkel fortelle mye utover selve bedriftens historie, spesielt dersom det dreier seg om en hjørnesteinsbedrift som preger hele lokalsamfunnet. Det kan også være naturlig med et kortfattet overblikk over sektoren eller næringslivet i sin helhet. Slike artikler vil være gode kilder for sektorienterte artikler.
===Sektorientert===
En sektororientert næringslivshistorie tar for seg et segment av næringslivet på stedet, for eksempel kolonialbutikker eller banker. Artikler av denne typen vil ofte legge mye vekt på utviklingen på stedet utenom selve bedriften det skrives om, fordi den favner videre enn en institusjonsorientert artikkel. Sektororienterte artikler er gode kilder for mer helhetlige artikler. De kan også gjerne være krydret med eksempler hvor man går dypere i historien til en enkelt bedrift.
===Næringslivet i sin helhet===
En artikkel som tar for seg det lokale næringslivet i sin helhet vil oftest si svært mye om hvordan lokalsamfunnet er utformet, fordi den må ta for seg hele utvalget av arbeidsplasser, tilbud og forhold for næringsliv.
==Kilder==
Det kan i mange tilfeller være vanskelig å finne kilder når man skal skrive om tidligere tiders næringsliv.
===Bedriftsarkiv===
Arkiv fra bedrifter kan ha blitt innlevert til et sentralt arkiv dersom virksomheten har opphørt. Men i mange tilfeller har de gått tapt. For lokalhistorikere er det av stor betydning å medvirke til at arkiver blir bevart.
Dersom virksomheten fortsatt er aktiv finnes arkivene, men de kan være utilgjengelige. Gamle arkiver er ofte i uorden, mens nyere arkiver ikke åpnes for forskere. En del statistikk vil være tilgjengelig, men man finner ikke uten videre årsakene til forskjellige beslutninger, og statistikk kan være vanskelig å tolke. Den beste framgangsmåten er rett og slett å ta kontakt med bedriften det gjelder. Det kan for eksempel være mulig å få lov til å granske eldre arkiver selv om de bare er stuet bort i uorganisert form – en historiker vil da gjerne etterlate seg arkivene i ryddigere form enn hun eller han fant dem, noe som også tjener bedriften.
Mange virksomheter har blitt tatt over av nye eiere, og hva som da har skjedd med eldre arkiver varierer. Ta kontakt med den lokale ledelsen, eller eventuelt med et sentralt kontor dersom den lokale virksomheten har opphørt men firmaet fortsatt eksisterer.
===Kommunale protokoller===
Mange sider ved næringslivet er regulert gjennom lover og forordninger, og mange av bestemmelsene håndheves lokalt. Det gjelder for eksempel transportløyver, skjenkebevillinger, byggetillatelser og mye annet. Kommunale arkiver er i liten grad indeksert, men dersom man har omtrentlige datoer er det mulig å finne fram. Kommunen kan i mange tilfeller være behjelpelig med å angi hvilket organ det er som har fattet beslutninger.
===Statlige arkiv===
Bedrifter blir registrert, og en del nøkkeltall innhentes årlig. [[Brønnøysundregistrene]] kan skaffe til veie mye data. Det kan da være nødvendig å betale et gebyr.
Enkelte eldre virksomheter har overlevert sine arkiv til Riksarkivet.
===Intervju===
Hvis bedriftens virksomhet ikke ligger for langt tilbake i tid er intervju med tidligere ansatte en viktig måte å skaffe informasjon på. Skulle virksomheten ligger lenger tilbake kan man allikevel få en del opplysninger dersom man finner personer som for eksempel hadde besteforeldre som arbeidet der.
For å finne personer som kan gi opplysninger kan det være lurt å bruke lokalavisa, oppslag på biblioteket og å bruke lokale foreninger.
===Fag- og arbeidsgiverforeninger===
Fagforeninger og arbeidsgiverforeninger kan sitte på informasjon om bedriften. I løpet av senere tid har det vært store endringer i strukturen i disse foreningene, men hvis man kontakter sentralorganisasjonenes arkiv er det stor mulighet for at de kan lede en til rett sted.
[[Kategori:Metode]]

Sideversjonen fra 15. sep. 2009 kl. 07:27

Ukas bilde
Fevreiso? - Tana - no-nb digifoto 20160401 00063 bldsa NGU0201.jpg
På tur med lang elvebåt i Tanaelva.
Foto: Universitets geografiske undervisningsmateriell, nå i Nasjonalbibliotekets bildesamling.
Aktuelt
  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.
Ingen artikler

Mal:Forside underside grå Mal:Forside underside grå

lokalhistoriewiki.no
Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 276 artikler og 217 707 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.


Dagens smakebiter på artikler
Skedsmo kirke i 2008.
Foto: Stig Ervland

Skedsmo kirke i nåværende Lillestrøm kommune ble bygget omkring 1200, og viet til Olav den hellige. Den ble ombygget i årene fra 1858 til 1864. Endringene ble såpass omfattende at den gikk over fra å være langkirke til å bli korskirke. Den gamle kirken er omtalt i Biskop Eysteins jordebok og i Diplomatarium Norvegicum 15. oktober 1325.

Den eldste delen av kirken er utvilsomt det eldste nåværende byggverk i tidligere Skedsmo kommune. Kirken ligger vakkert til med fritt utsyn til alle himmelretninger, og kan sees fra store deler av kommunen. Beliggenheten er nok ikke tilfeldig. Det er funnet spor som kan tyde på at det før steinkirken ble bygget, har stått en trekirke på samme sted. Under restaureringen av Skedsmo kirke i årene rundt 1860 ble det nemlig funnet rester av en gammel trekirke. Denne trekirken var antagelig bygget av kong Olav etter slaget ved Nitja i 1022. Ved innføringen av kristendommen i Norge var det vanlig at de hedenske offerstedene ble revet, og kirker ble bygget på samme sted. Alle oldtidsfunn i området tyder på at det i hedensk tid var et offersted der kirken ligger.   Les mer…

Mal:Forside sisteteaser B