Forskjell mellom versjoner av «Narvik»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Omdirigerer til Narvik (by))
Linje 1: Linje 1:
#REDIRECT [[Narvik (by)]]
+
{{thumb|Narviks byvaaben.jpg|Byvåpenet med murkrone.}}
 +
{{thumb|Narvik - no-nb digifoto 20160210 00137 NB MIT FNR 12093.jpg|Havna og deler av byen|[[Nasjonalbiblioteket]]|1952-1954}}
 +
'''[[Narvik (by)|Narvik]]''' er administrasjonssenteret i [[Narvik kommune]], og er en viktig havneby. Havna er isfri hele året, og siden [[Ofotbanen]] åpnet i [[1902]], har byen vært viktigste utskipingshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Byggingen av Ofotbanen krevde mange arbeidsfolk, og særlig de svenske rallarene blir husket - Narvik er kjent som «[[rallar]]byen», noe som blant annet markeres ved den årlige Vinterfestuka. I ''[[Narviks historie]]'' har [[Steinar Aas]] påvist at Narvik har vært en typisk [[nettverksby]], med sterkere relasjoner til utenlandske byer som Kiruna, Rotterdam og Ruhr-byene enn det nære omlandet.
 +
 
 +
Den betydningsfulle havna var årsaken til at byen var et viktig mål for tyskerne under [[angrepet på Norge 1940]], og til at de allierte satte mye inn på å gjenerobre byen. Etter det to måneder lange [[slaget om Narvik]] lå store deler av byen i ruiner.
 +
 
 +
 
 +
[[Kategori:Byer]]
 +
[[Kategori:Tettsteder]]
 +
[[Kategori:Narvik kommune| ]]

Revisjonen fra 8. nov. 2017 kl. 17:47

Byvåpenet med murkrone.
Havna og deler av byen
Foto: Nasjonalbiblioteket (1952-1954).

Narvik er administrasjonssenteret i Narvik kommune, og er en viktig havneby. Havna er isfri hele året, og siden Ofotbanen åpnet i 1902, har byen vært viktigste utskipingshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Byggingen av Ofotbanen krevde mange arbeidsfolk, og særlig de svenske rallarene blir husket - Narvik er kjent som «rallarbyen», noe som blant annet markeres ved den årlige Vinterfestuka. I Narviks historie har Steinar Aas påvist at Narvik har vært en typisk nettverksby, med sterkere relasjoner til utenlandske byer som Kiruna, Rotterdam og Ruhr-byene enn det nære omlandet.

Den betydningsfulle havna var årsaken til at byen var et viktig mål for tyskerne under angrepet på Norge 1940, og til at de allierte satte mye inn på å gjenerobre byen. Etter det to måneder lange slaget om Narvik lå store deler av byen i ruiner.