Nationaltheatret

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. des. 2012 kl. 10:03 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb høyre|13551 Nationaltheatret.jpg|Nationaltheatrets fasase (Henrik Bull, 1899). {{byline|Danoz73}}}} '''Nationaltheatret''' er et teaterhus i Oslo, regnet som landets nas...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Nationaltheatret er et teaterhus i Oslo, regnet som landets nasjonalscene. Det åpnet 1. september 1899, i en bygning tegnet av Henrik Bull.

Det var mot slutten av 1800-tallet et sterkt ønske om å etablere en norsk nasjonalscene. Christiania Theater hadde et ensemble som kunne fylle en slik scene, men de hadde hatt en omflakkende tilværelse siden 1829. Ved åpningen ble det holdt hele tre åpningsforestillinger over tre dager: Et sammensatt Holberg-program 1. september, Ibsens En folkefiende 2. september og Bjørnsons Sigurd Jorsalfar den 3. september. De tre forfatternes navn er hugget inn på teatrets fasade.

Det måtte en privat innsamling til for å få bygget Nationaltheatret, og selv om man fikk til selve byggingen betød mangelen på offentlig støtte at teatret var sårbart økonomisk. Allerede i 1906 ble det krise. Jubelen etter unionsoppløsningen hadde lagt seg, og interessen for å støtte teatret økonomisk var laber. Først i 1928 kom det statstilskudd, og disse økte sakte men sikkert. I 1975 utgjorde tilskuddene mer enn 90% av driftsmidlene. Tidligere støttet både Oslo kommune og staten teatret, mens støtten nå kun kommer over statsbudsjettet.

Under teatersjef Halfdan Christensen, som tiltrådte i 1911 startet det som gjerne kalles «gullalderen» for Nationalteatret. I denne perioden finner man noen av landets mest kjente skuespillere i teatrets ensemble: Gustav Thomassen, Ragna Wettergren, Hauk Aabel, August Oddvar, Ingolf Schanche og ikke minst Johanne Dybwad. Plassen foran teaterbygningen er oppkalt etter Dybwad, og teatrets adresse er Johanne Dybwads plass 1.

Teatret hadde fra 1910 til 1922 eget ballettensemble, som så ble utgangspunktet for Operaballetten. I samme periode, i 1919, ble teatrets orkester omdannet til Oslo Filharmoniske Orkester.

Under okkupasjonen holdt Nationalteatret åpent. På grunn av kulturboikotten ble hovedscenen satt i brann i 943, uten av det ble store ødeleggelser. En brann i 1980 gjorde derimot store skader på scenerommet. Salongen klarte seg nokså uskadd, så under restaureringen ble dets spilt stykker foran jernteppet eller i et sirkustelt på plassen foran teatret.

Ved siden av Hovedscenen har teatret tre andre scener. Den eldste er Amfiscenen, som ble opprettet i 1963 ved at prøvescenen ble bygget om. Torshovteatret, i Soria Moria-bygningenTorshov, ble opprettet i 1977 som en del av Nationaltheatret. Den nyeste salen, som også er den minste, er Malersalen, hvor det til tider settes opp nyskrevet dramatikk, lyrikkprogram og lignende.

Jernbane- og T-banestasjonen Nationaltheatret stasjon ligger rett ved og har navn etter teatret.

Kilder