Nederland

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. mar. 2024 kl. 08:39 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nederlandske krigskirkegården i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Nederland er et vesteuropeisk land, med grenser til Nordsjøen, Belgia og Tyskland. Landet har hatt betydelig innvirkning på utviklingen i Norge gjennom handel og sjøfart. Perioden fra rundt 1500 til 1800/1850 kalles langs deler av norskekysten ofte hollendertida. Holland har lenge blitt brukt som et alternativt navn på landet, men er i dag egentlig navnet på de to provinsene Nord- og Sør-Holland.

I henhold til den nederlandske grunnlova er Amsterdam hovedstad i landet. Imidlertid holder parlamentet, regjeringa og kongefamilien til i Den Haag.

Historisk har det i området som i dag er Nederland inngått i flere statsdannelser. Man finner derfor flere betegnelser på landet i historiske kilder. Navnet Holland brukes også i dag av enkelte som navn på staten, men dette referer i moderne tid egentlig til to av de tolv provinsene i Nederland, mens Holland i det 10. til det 16. århundre var et eget grevskap. Nederlandene er en betegnelse som både kan vise til De forente nederlandene (republikk 1581–1795), til Kongeriket Nederlandene som er dagens Nederland sammen med Aruba og De nederlandske antiller, eller mer generelt til området som i dag utgjør Nederland, Belgia og eventuelt også Luxembourg.

Nederlandsk har status som offisielt språk i hele landet, mens frisisk er regionalt språk i provinsen Friesland. Også språklig sett har Norge mottatt påvirkning fra Nederland.

Pr. 1. januar 2008 bodde det 5998 personer som enten var førstegenerasjons innvandrere fra Nederland eller hadde to nederlandskfødte foreldre i Norge. I tillegg hadde 4426 annen innvandringsbakgrunn fra Nederland[1].

Ved Vestre gravlund i Oslo finner vi en nederlandsk krigskirkegård. De gravlagte er nederlandske borgere som døde i Norge, Sverige og Finland under annen verdenskrig og graver ble også flyttet hit fra andre steder.

Referanser


Koordinater: 51°55′0″ N 5°34′0″ Ø