Nils Faukald

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Nils Faukald (født 6. mars 1830 i Østre Toten, død samme sted 5. oktober 1911) var gardbruker og smed. Han satt også i byggekomiteen for Nordlia kirke, som ble innvia i 1901.

Bakgrunn og familie

Faukald ble født i Hermannrudstuggua i Nordlia. Han ble gift med Pernille Spersrud (1840-1904) og kjøpte rundt 1867 garden Ner-Faukal, et par kilometer sør for barndomshjemmet. I 1882 delte Faukald fra 16 ørsmå tomter fra garden, og solgte disse til nordlinger som ville ha stemmerett. Med matrikulert jord fikk de rett til å delta ved valg.

Nils og Pernille Fauchalds datter, Helene, ble gift med Anders Olsen Baakind. De tok på 1890-tallet over Ner-Faukal, og Nils og Pernille tok da føderåd på garden.

Smed

Nils Faukald tilhørte en dyktig handverkerfamilie. Broren Kristian Pedersen Spersrud var smed og maskinist, mens en annen bror, Johannes Faukalengen, var hjulmaker. Ifølge Totens bygdebok var Nils sjøl «en ren tusenkunstner i smedfaget». Han skal blant annet ha vært mester i såkalt slaglodding, dvs. å skjøte sammen akslinger som var brukne. Slik lodding utførte han blant annet med stort hell på Kapp mjølkefabrikk, da det var brudd på en drivaksling der.

Sammen med broren Kristian Spersrud ble Faukald stadig tilkalt for å reparere og pusse opp de store damptreskeverka i bygda, og dessuten skal han ha vært flink til å lage kaffekverner.

Byggekomiteen

I 1897 ble det bestemt at det skulle bygges kirke i Nordlia. Det ble valgt en byggekomite bestående av seks solide gardbrukere, nemlig Ole Christian Haug (formann), Ludvig Olsen-Breilid, Peder C. Blikseth, Petter Annekstad, Johannes Amundrustad og Nils Faukald.

Noen av komitemedlemmene kan ha pekt seg på grunn av handverksferdighetene sine, som den snekkerkyndige Johannes Amundrustad og smeden Nils Faukald. Han fikk i hvert fall jobben med å lage kirkespiret med kula og fløyen.

Kilder og litteratur