Nils Skramstad

Nils (Niels) Skramstad (født 29. desember 1888 i Østre Toten, død 5. juli 1961) var tannlege. Han praktiserte fra ca. 1910 til 1919 på Lena i Østre Toten og deretter i Oslo. Før han døde, var Nils Skramstad skoletannlege i Fyresdal i fire år.

Tannlege Nils Skramstad annonserte i Gjøviks Blad 27. september 1916. Han hadde da praksis på Lena, med kontortid 9-14 og 16-19.

Skramstad var ivrig jeger og fisker, og dreiv dessuten med pistolskyting. Han var gift med Kirsti Marie Braanaas (1893-1987).

Bakgrunn

Han vokste opp på den forholdsvis store garden Skramstad (bnr. 1) i Totenvika, som sønn av Haaken og Anna Magdalena Skramstad. Da Nils var ti år, hadde familien både stallkar, budeie og innejente. Den to år eldre broren tok over garden, mens Nils i stedet tok tannlegeutdanning.

Lena

Nils Skramstad tok tannlegeeksamen i 1907. Han studerte sannsynligvis ved den nye Tannlegehøgskolen i Kristiania, som ble etablert i 1905. I 1909 meldte han seg inn i Den norske tannlegeforening. Som nyutdanna praktiserte Skramstad fra ca. 1910 til 1919 på Lena i hjembygda Østre Toten. I 1910 var han og to yngre søsken leieboere i huset Alfhaug, øverst i Lenagata.

Oslo

 
Faksimile fra Aftenposten 29. desember 1938: Utsnitt av notis om Nils Skramstad i forbindelse med hans 50-årsdag.

Skramstad flytta i 1920 til Kristiania og arbeidde som tannlege der. Han var en av de mange totningene som slo seg ned i hovedstaden på denne tida.

29. desember 1938 fylte Nils Skramstad 50 år, og i Aftenposten fikk han pen omtale:

Hans store patientkrets sender ham i dag de beste ønsker for fremtiden og en hjertelig takk for alle de pinsler de er blitt spart for i fortiden, lett og behagelig som han er på hånden, for ikke å tale om alle hans venner som også er hans patienter.

I adresseboka for Oslo for 1927 er Skamstad oppført med privatadressa Bygdøy allé 67, og med Karl Johans gate 18 som adresse for tannlegepraksisen. I adresseboka for Oslo for 1937 er Skramstad oppført med privatadressa Furulundsveien 1 på Bestun, med Øvre Slottsgate 17 som adresse for praksisen. I adresseboka for 1955 er han kun oppført med adressa Furulundsveien 1.

Etter nesten 40 år i Oslo ble Skramstad skoletannlege i Fyresdal, der han bodde fra ca. 1957 til sin død i 1961.

Ettermæle

I en nekrolog i Aftenposten 8. juli 1961 ble Skramstad (med fornavnet her skrevet Niels) omtalt slik (utdrag):

Gjennom årtider hadde han en stor tannlegepraksis i Oslo, og han var kjent som en dyktig og forståelsesfull utøver av sitt fag. Han satte arbeidet som et høyt og edelt ideal i livet, og hans mange pasienter satte stor pris på ham både som fagmann og menneske. De siste fire år virket han som skoletannlege i Fyresdal, nu og da avbrutt av sykdom, men til det aller siste pliktoppfyllende og oppofrende i sin gjerning. Som den friluftsmann Skramstad var, elsket han å ferdes i skogen og på fjellet. Han var en ivrig jeger og fisker og i sin tid også aktiv sportsskytter.

Skramstad er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur

 
Nils Skramstad er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)